A magyar nyelv napjai Prágában

2021. 11. 14. 1 hozzászólás

A magyar nyelv napját (nov. 13.) Románia mellett már Szlovéniában és Csehországban is megünneplik

Prágában a Liszt Intézet (Magyar Kulturális Központ) összefogva a Károly Egyetem magyar tanszékével szervezte meg az eseményt cseh és magyar érdeklődőknek – jórészt egyetemistáknak. A színes programban szereplő témák: a magyar nyelv helyzete Közép-Európában, magyar jövevényszavak a cseh nyelvben, a magyar és cseh nyelv (valamint a Monarchia többé nyelvének) gasztronómiai terminológiája, a pálinka mint hungarikum, humor a magyar irodalomban, magyar nyelvtanfolyam, magyar nyelvóra. A program szervezői és előadói láthatók a képen – a konferencia utáni kötelező prágai sörözésen (balról jobbra): Jiri Januska tanszékvezető, Hegedűs Máté lektor, Balázs Géza meghívott előadó, Kelemen Gertrud a Liszt Intézet vezetője, a képet Tölgyesi Tamás nyelvész (Bécs) készítette. A program második napját pálinkabemutató zárta. 

   

 

1 hozzászólás

#1 Dr. H. Tóth István CSc egyetemi docens 2021.11.15.10:52:54

Mivel négy tanéven át (2006–10) a prágai Károly Egyetem Filozófiai Fakultásának a vendégprofesszora lehettem, jól tudom, mekkora lelki és érzelmi örömforrás volt — és lehetett ezúttal is dr. Balázs Géza professzor úr előadása, könyvbemutatója.
A fenti híradáshoz kapcsolt fotók tanúságtevése szerint külön okom van a mostani örvendezésre, hiszen egykori magyar filológia szakos hallgatóm, Jiři Januska tanár úr immár szakcsoportvezetőként (ottani kedves szóhasználattal: tanszékvezetőként) szervezi, irányítja a magyarul tanulni vágyók szakmai fejlődését. Ebben a tiszteletre méltó munkában Hegedűs Máté lektor úr kétségtelenül eredményes támogatója. Legyenek sikeresek!
Köszönöm, dr. Balázs Géza professzor úr, hogy ismét tanúságtevője volt a határokon átívelő magyar nyelvű kultúraközvetítés fontosságának!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra