kanyarfúró

2021. 12. 02.

Nálunk, székelyeknél van egy mondás: (már megint) jön a kanyarfúróval. A kanyarfúró a székely humor szerint az a görbe fúrófejes szerszám, amelyikkel a „kanyarban” lehet fúrni. És aki azzal „jön”, az magyarázkodik, kifogásol vagy valamilyen módon megpróbál átverni.
Az a bajom, hogy bár környezetemből ezt így tudom, így értelmezem, nem találok rá forrást. (Még Sántha Attila Bühnagy székely szótárában sem.) Az értelmező szótárban, a ‘fúró’ szónál találtam hasonlót: „Jön v. itt van a (nagy) fúróval: úgy tesz, mintha mindenkit lehengerlő ötlete volna.” Esetleg Önök tudnának-e egyéb támpontot adni a kanyarfúró értelmezéséhez?

A műszaki életben, a műhelyekben sok vicces, beugrató szó keletkezik, a kanyarfúró is ilyen. Az internetes találatok szerint eredetileg egy nem létező szerszám, amelyért a kezdőket szokták a raktárba vagy más szakikhoz küldeni, hasonló anyag még a reszelőzsír, s ha az újonc nem jön rá, hogy képtelenséget kérnek tőle, akkor jót nevetnek rajta. Elképzelhető, hogy ez a képtelen eszköz a székelyeknél már más jelentést kapott: jön a kanyarfúróval ’magyarázkodik’. Vannak, akik szívesen gyűjtik ezeket a vicces szavakat, pl. https://elektrotanya.com/content/elektromos-szleng-szotar-ideiglenes-munka-cim. (DÉ)
vissza a főoldalra