Elindult a Kazinczy Műhely

2021. 12. 11. 2 hozzászólás

A Petőfi Irodalmi Múzeumban bemutatkozott a nyelvstratégia új intézménye, a Kazinczy Műhely

Demeter Szilárd, az intézmény főigazgatója köszöntötte a vendégeket „a nyelv híd vagy korlát” eszmefuttatásával. Pölcz Ádám programigazgató beszámolt az áprilisban létrejött műhely terveiről: folyamatos nyelvi vizsgálatok, online nyelvi tanácsadás (a Manyszi 15 éve folyamatos nyelvi tanácsadásának átvétele és továbbfejlesztése), a magyar nyelv és irodalom tanítását és tanulását segítő szakmai anyagok készítése, új típusú anyanyelvi versenyek (pl. Kossuth-szónokverseny, korrektorverseny), magyartanárok továbbképzéseinek, táborainak szervezése. A műhely már most letette az asztalra a Jelentés a magyar nyelvről 20162020 című, 270 oldalas antológiát, valamint elkészítette az Élő magyaróra című videósorozat első adásait – ezekből is láthattak ízelítőt az érdeklődők Lózsi Tamás és Terdikné Takács Szilvia szakértők felvezetésével. A Jelentés-kötet alkotói közül bemutatkozott Buvári Márta, Horváth Péter Iván, Minya Károly, Kótis Nikoletta, Tóth Mihály, Zelliger Erzsébet és Zágorec-Csuka Judit. Az egyórás színes programot a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész szak első évfolyamos  hallgatóinak műsora tette még élvezetesebbé. 

Demeter Szilárd beszéde az E-NYÉK-ben olvasható: http://mnyknt.hu/2021/12/11/nyelvi-hidon-nyelvi-korlat/ 

A kötet várhatóan hamarosan bekerül az e-nyelv.hu könyvesboltjába. 

Az Élő magyaróra itt érthető el: https://elomagyarora.hu/ 


 

Képek: Takács Róbert

Sajtómegjelenések

2 hozzászólás

#1 Sz. Tóth Gyula 2021.12.17.13:59:51

Az ígéretes programhoz, különösen az Élő magyaróra című videósorozathoz illőn járul hozzá Fűzfa Balázs tanár, irodalomtörténész online előadássorozata, amely segítséget nyújt az irodalmi művek értő olvasásához, de vannak ajánlások az igényes szövegíráshoz is. A szombathelyi Berzsenyi Dániel könyvtárban folyó program hasznos diáknak, tanárnak, és a pedagógusképzés számára is jó példákkal szolgál.

#2 Máthé 2022.02.19.01:30:45

https://www.tok.elte.hu/content/22-karpat-medencei-kossuth-szonokverseny.e.598 Mióta „új típusú anyanyelvi versenyek (pl. Kossuth-szónokverseny” ? 22 éve tartják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra