Nádasdy Ádám 75

2022. 02. 16. 2 hozzászólás

Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, műfordító (75)

Kedves Tanár Úr! Senkinek sem fogom elárulni, hogy 1979-ben ismertelek meg, amikor a katonaságtól leszerelve immár az ELTE hallgatójaként máris Szabolcsba vittek almát szedni, és te, még Zoltán András tanár urak voltak a mi felvigyázóink. Nem tudtam, hogy kik vagytok ti, ELTE-s tanárok, de jó fejek voltatok, szedtük az almát, nem volt semmi gond. Akkor ismertelek meg, később már tanítványaim hozták dedikált verseskötetedet, azután a nyelvművelés kapcsán többször értekeztünk (szerintem ugyanazt mondjuk, de másként, de azt is megengedem, hogy te okosabban), s éveken át jöttél a Tetten ért szavakba remek írásaiddal… Szóval köszönöm, köszönjük néked a verseket, Shakespeare-t, Dantét… És nem feledhetem, amikor Leonard Cohen hangversenyéről hazfelé indultam, találkoztam veled, és azt mondtad, remek az öreg. Ez a kép 2017-ben készült a nyelvésztáborban, meséltél nekünk a nyelvről, ahogy te látod… Mesélj még sokat, mert szívesen hallgatunk! (BG)

2 hozzászólás

#1 Nagy Gizi 2022.03.01.15:42:58

Nagyszerű tanárom volt, minden előadását, hozzászólását élveztük, örülök, hogy itt is találkozhattam vele. Nagy Gizella

#2 Sternné Fejér Márta 2023.11.24.13:53:50

Tisztelt Nádasdy Ádám!
Szegeden, 1975-ben végzett angol szakos bölcsészként nem lehettem tanítványa, de az 1986/87-es tanévben az ELTE-n pedagógusok intenzív továbbképzése keretében hallgathattam előadásait. Az elsőnek az volt a címe: Pronouncing Vowels. Azután négy- öt alkalommal volt szerencsém Önt látni, csodálni. Azóta is tanitványának tekintem magam ( ha megengedi) és követem pályafutását, életét.
A napokban egy a Klubrádióban Kun Zsuzsával készült beszélgetése került (a youtube-on ) elém és nagy örömmel néztem, hallgattam. Annyi sok téma került elő, olyan szellemi gazdasággal találkoztam,hogy úgy gondoltam le kell írnom, hogy mennyire fontos, mi több meghatározó számomra a lénye, gondolkodása, vélemenye, toleranciája.
Elhatároztam, hogy minden fellelhető anyagot megnézek Önnel kapcsolatban, mert jó az ember lelkének, ha okos, érvényes gondolatat hozzáteheti a saját meggyőződéséhez.
Mindezek után mély tisztelettel jó egészséget kívánok , és azt, hogy érezze tanításai sokunkat egy életre szólóan elkisérnek. Dr Sternné Fejér Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra