A nyelv eredetéről

2022. 02. 25. 1 hozzászólás

Beszélgetés a svéd fizikus-nyelvész, Sverker Johanson könyvéről

Már 2 M éve lehettek dallamaink vagy nem, 500 E éve hangok, szavak jelenhettek meg, 100 E éve pedig már létezett a beszéd (amely föltehetőleg Afrikából terjedt el a homo sapienssel együtt), tartja a svéd fizikus-nyelvész, Sverker Johanson most megjelent, az evolúcióbiológiai alapállású könyvében. Ó nem hiszen egy hirtelen, nagy mutációs változásban (amit Chomsky sugall), igaz, az evolúcióban is lehetséges megugrás, de erre nem tér ki. A könyvről, illetve a nyelvkeletkezésről beszélgetett a Moobius könyvkluban Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus, Kiss Gábor és Balázs Géza nyelvész. Itt megnézhető:  https://youtu.be/xjDIahtHjjQ. Vagy itt: https://www.facebook.com/watch/live?ref=watch_permalink&v=1091857691385497


Részlet a fülszövegből:  A svéd fizikus és nyelvész, Sverker Johansson A nyelv eredetéről című könyve elképesztő tárgyi tudást mozgat meg a témában, egyúttal lebilincselő, sokszor humoros módon vezeti az olvasót a nyelvhez kapcsolódó számos tudományterületen, mint például az evolúciós biológia, a régészet, a neurológia, a pszichológia vagy a szociálantropológia.

A beszélgetés során a következő kérdések merültek föl: Hányféle elmélet született már a nyelv keletkezésével kapcsolatban? Hogy kerül szóba a hazugság? Milyen módszerekkel közelíthető meg a kérdés? Mióta beszélünk? Egy vagy több helyen alakult-e ki a nyelv? Milyen kérdések maradtak? 

Részlet Balázs Géza összefoglalójából: a nyelv keletkezése, csodája tette lehetővé az emberi kultúra kialakulását. A kultúra azonban civilizációvá alakult, technicizálódik, így a nyelvekre is nagy veszélyek leselkednek. Most a nyelvek visszaszorulásának időszakában élünk… Ezért jó végiggondolni, hogy hogyan is tett bennünket a nyelv emberré… (Sverker Johansson: A nyelv eredetéről. Európa 2021. 416 old.)

1 hozzászólás

#1 Döme István 2022.03.01.15:43:53

Remek nyelvésztársaság, nagyon pergő program, még hallgattuk volna!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra