fogyatékossággal élő

2022. 05. 07.

Szeretném megkérdezni, hogy mindkettő helyes-e:
fogyatékkal élők/fogyatékossággal élők

A helyesírási szótárak a fogyatékos és fogyatékkal élő kifejezéseket hozzák csak, míg a mértékadó szakmai, jogi és hivatalos források a fogyatékossággal élő kifejezést részesítik előnyben.
Az internetes keresőben négyszer több találatot kapunk az első változatra, ami azt mutatja, hogy a közbeszédben a fogyatékkal élő alak a gyakoribb.

A fogyaték kifejezést elutasítók azzal érvelnek, hogy a fogyaték a fogyás (elfogyás), csökkenés szinonimája a katonai szaknyelvben (vö. Magyar Értelmező Kéziszótár, 404. o.), ezért nem alkalmas ennek az állapotnak a kifejezésére. A Nyelvművelő kéziszótár viszont úgy érvel (193. o.), hogy a fogyatékossággal élő kifejezés túl hosszú és nehézkes ahhoz, hogy a napi használatban elterjedjen.

A mai magyar nyelvben mindkét kifejezés használatos, ennek okán nem lehet egyikre sem azt mondani, hogy az „nem helyes”, mégis, az utóbbi (fogyatékossággal élő) pontosabbnak és szakszerűbbnek tűnik, ezért inkább ezt ajánlom alkalmazni (ha csak ez a két változat jöhet szóba). (GA)
vissza a főoldalra