226. Perec

2022. 06. 06. nincs hozzászólás

Gráfik Imre néprajzkutató valód balatonalmádi perecet süttetett egy konferencia hallgatóinak.



A perec lisztből, vízből és élesztőből készült, zárt, íves alakúra formázott élelmiszer. A hagyományos perec jellegzetesen szimmetrikus: a hosszú tésztacsík összefonódik és aztán visszafordul önmagába, ez a speciális perechurok. Egész Európában, emellett Észak-Amerikában is népszerű. Számos legenda és anekdota övezi keletkezését és formájának kialakulását. A magyarban német jövevényszó, amely valószínűleg a latin brachium (kar), középkori latin bracellus összefont karokhoz hasonló sütemény nevéből ered. (Kép és szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra