Élő magyaróra táborunk

2022. 07. 11. nincs hozzászólás

Magyartanárok tábora – tizenkettedszer! (Sátoraljaújhely, 2022. július 6—10.)

Első nap: Művészet és nyelv – Balázs Géza ráhangoló előadása után Döme Barbara bemutatta a Magyar Kultúra magazint, és beszélgetett a drámaírásról, a Bánk bán átírásáról, a János vitéz újraírásáról (A János vitéz kód) Szabó Borbála drámaíróval (következik az Egri csillagok). Szentmártoni János, Oberczián Géza és Király Farkas a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalmi programját ismertette: versfilm, KMI 12, Bennem a többi, versmegzenésítés, portréfilm, hangoskönyv, képregény. A Kazinczy Múzeum ódon falai között késő estébe nyúlt a beszélgetés arról, hogy mennyire szabad hozzányúlni klasszikus művekhez, s hogy milyen lehetőség van irodalmi ismeretterjesztésre, az irodalom, az olvasás megszerettetésére az iskolákban. A 12. tábort Pölcz Ádám, a PKÜ Kazinczy Műhely programigazgatója és Ringer István, a Kazinczy Múzeum igazgatója nyitotta meg, a résztvevők – többek között – Pápáról, Zamárdiból, Érdről, Budapestről, Kemecséről, Debrecenből, Biharnagybajomból, Nyíregyházáról, Nagyváradról, Berettyóújfaluból, Ragályról, Gombáról stb. érkeztek.Második nap: Színház és nyelv. Rusznyák Gábor rendező (Miskolc) arról beszélt, hogy minden író szeretné magát a színházban kipróbálni, a nézőnek pedig nem KELL, hogy minden tessen. A magyartanároknak pedig azt mondta: nem lesz rólatok utca elnevezve, akárhány pohárkészletet kaptok, de nyomot hagytok. Takács Szilvia Minya Károlyt faggatta Színház és nyelv című, most megjelent könyvéről, színházi bakancslistájáról, többek között az indulati, a szocio- és az öncélú trágárságról, de például a politika és az internetes nép nyelvéről is. Tuba Márta tanár szerint sincs királyi út a drámák megértéséhez, minden megközelítés jó lehet, de inkább kisebb részletek alapos megtárgyalását javasolta. Varkucs Róbert a Nagyvárad melletti paptamási kisiskolások körében tartott drámapedagógiai foglalkozásokat mutatta be. Akik ebben részt vettek, minden tantárgyból jobbak lettek. Délután Kossuth-emléktúrára indult az Élő magyaróra: Olaszliszka, Tállya (keresztelés), Monok (szülőház), Boldogkőváralja (középkori étterem). Erdőbényén Égerházy László faszobrász mutatta be mitológiai ihletésű alkotásait.  A túrát Fehér József ny. múzeumigazgató vezette Kossuth, Vörösmarty, Balassi Bálint-idézetekkel, az éj leple alatt pedig megmutatta Szép Ilonka sírját is. Fehér Józsefet 70. születésnapján másnap, július 8-án köszöntötte a város.

 

Harmadik nap: “Én nem tudnék magamból ötösre érettségizni” mondja Varró Dániel az Élő magyaróra egyik adásában. Az irodalmár (Tóth M. Zsombor) viszont arra figyelmeztet: életünk folyamatos elemzés, értelmezés. Az oktatás vallásoktatással kezdődött, hívta fel a figyelmet Goór Judit pápai tanárnő, és megkérdezte, mi a baja az irodalomtörténészeknek a tételes vallásokkal, hiszen gyakran írják: „vallásos költészet, de nem tételes valláshoz kapcsolódó”. Hauber Károly ugyancsak pápai tanár Dürrenmattot is tanít középiskolában: néha úgy, hogy kölcsönkér hozzá egy órát. Az elméleti előadásokat két élményóra követte: Koósné Sinkó Judit (ELTE) drámapedagógiai gyakorlatai és Széphalmi Erzsébet (érdemes tankönyvíró) játékkal, nyelvi élcekkel tűzdelt gyakorlata. (Közben bemutatta a Műszaki Könyvkiadónál megjelent könyveit is.) Ma történelmet írt Sátoraljaújhely és az Élő magyaróra tábor: ugyanis Vesszős Balázs online doktori védését a résztvevők az Európa Házból követhették, a siker nem is maradt el: summa cum laude. Délután pedig Fehér József ny. múzeumigazgatót 70. születésnapján köszöntötte a szülőfalu (Bodroghalom), a város (Sátorhalom és Széphalom) és a megye – az egykori vármegyeházban. Fehér József elmondta, hogy pályáján meghatározó volt Fekete István, Gárdonyi Géza és Márai Sándor művészete. Este Az osztály című francia filmet nézte meg a tábor közönsége; egyesek szerint a helyzet ma már rosszabb a 2009-es filmben látottaknál, mások viszont nem általánosítanának.Negyedik nap: “A magyartanár feladata, hogy a lélekkel is foglalkozzon…” hangzott el a nap folyam egy novella olvasása és ajánlása során. “Novelláról novellára novellavetélkedő” létezik a nagyváradi Lorántffy gimnáziumban, erről számolt be Varkucs Róbert, közben érintve Kosztolányi Dezső kulcsnovelláját. Az Élő magyaróra tábor utolsó napján a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában a magyartanárok legszebb novellái kerültek sorra – persze az értelmezés és a tanítás kérdését középpontba állítva. Hauber Károly „életundor, életcsömör” témában Gozsdu Elektől és Kötter Tamástól hozott párhuzamos novellákat, Minya Károly Kosztolányitól Boris könyvét elemezte, Balázs Géza Hajnóczy kisnovellái közül A latin betűket olvasta fel, felhívva a figyelmet a szöveg meseszerűségére és zenei voltára, melyek mind a szövegalkotás elemi megoldásai. Terdikné Takács Szilvia Karinthytól a Barackot, Czomba Magdolna Szántó T. Gábortól a Csoportkép című novellát mutatta be. Nyiri Péter, a múzeum igazgatója tartott tárlatvezetést a tanároknak; majd körüljárták a megszépült parkot (ligetet), melynek ünnepélyes átadása július 21-én lesz. Délután a Várhegyet mászták meg a tábor résztvevői: azt a helyet, ahol Ringer István múzeumigazgató és feltáró régész szerint “szakmája romokban hever”; már látható és bejárható a páratlan körpanorámát nyújtó, az érdeklődők számára a romok fölé épült fémjárda. A nap végén nem maradt el a tábor értékelése, mely úgy foglalható össze: „mivel a magyartanárok magányosak, ezért: folytatjuk”.

 

A táborban filmet forgatott a PKÜ Kazinczy Műhely, valamint a Zemplén Televízió, a táborról képes hírt adott a zemplen.hu, a petofiugynokseg.hu, valamint a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda Facebook-oldala.

A PKÜ táborban készült kisfilmje itt: https://www.petofiugynokseg.hu/hirek/aktualis-hirek/elkezdodott-a-9-elo-magyarora-tabor.html

A Zemplén Tv tudósítása itt: https://www.zemplen.hu/index.php/zemplen-informacios-es-hirportal/friss-zempleni-hirek/5430-iden-is-elo-magyarora-tabor-satoraljaujhelyen

Előzmények:

Magyaróra tábor, korábban nyelvésztábor (előtte anyanyelvi juniális), Sátoraljaújhely-Széphalom

(kapcsolódó program vadételfőző verseny, tanulmányi kirándulások)

 1. anyanyelvi juniális, 2011. jún. 17—19.

 2. anyanyelvi juniális, 2012. jún. 15—17.

 3. anyanyelvi juniális, 2013. jún. 21—23.

 4. nyelvésztábor (4. anyanyelvi juniális) 2014. jún. 18—22. (Meghívott vendég: Bencze Lóránt, Kugler Nóra)

 5. nyelvésztábor, 2015. jún. 17—21. (Meghívott vendég: Ladányi Mária)

 6. nyelvésztábor, 2016. jún. 15—19. (Meghívott vendég: Veszelszki Ágnes, Balogh Andrea)

 7. nyelvésztábor, 2017. jún. 21—25. (Meghívott vendég: Nádasdy Ádám)

 8. nyelvésztábor, 2018. jún. 20-24. (Meghívott vendég: Prószéky Gábor az NYTI és Tóth Attila, a Manysi igazgatója)

 9. nyelvésztábor, 2019. jún. 19—23. (Meghívott vendég: Bóna Judit)

 10. Magyaróra-tábor, korábban 6. nyelvésztábor + 3 anyanyelvi juniális; a koronavírus-járvány miatt rövidített program), (Sárospatak) 2020. jún. 17—21.

 11. Magyaróra tábor, 2021. június 30—július 4.

 12. Magyaróra tábor, 2022. július 6—10.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

vissza a főoldalra