csere

2022. 08. 14.

Amikor „csere” és „cserél” szavunk eredete után kutakodtam, igen meglepett, hogy a különböző, akár netes, akár könyv alapú szótárak között is megoszlanak a vélemények. A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára és az arcanum.com szerint az ‘egy tárgy átadása egy másik ellenében’ jelentésű „csere” ismeretlen eredetű, míg az Új magyar etimológiai szótár és a wiktionary.org orosz jövevényszónak tekinti. Kinek van igaza, vagy eldöntetlen a kérdés?

Egy etimológia ügyében nem szerencsés ellenőrizetlen szótárokhoz és internetes forrásokhoz nyúlni. A jelzett források egy része pedig nem forrás, hanem korábbi, nem minden esetben nyilvánvaló írásbeli forrás digitalizált változata.
A legbizotosabb magyar etimológiák a TESZ-ben, a késpőbbi EWUNG-ban és az ezeket feldolgozó, Zaicz Gábor szerkesztette Etimológiai szótárban vannak. Ebben a csere etimológiája: „valószínűleg orosz jövevényszó” stb. (117. old.). A magyar etimológiákkal kapcsolatos szakmai kérdések természetesen továbbra is nyitottak, tehát a kérdés egyetlen esetben sem tekinthető lezártnak. (BG)
vissza a főoldalra