Európa Konferencia Liga

2022. 08. 27.

A Bajnokok Ligája és az Európa-liga után nemrégiben hozta létre az UEFA az új kupasorozatát európai klubcsapatok számára. Neve: UEFA Europa Conference League. Az Önök oldalán két ízben jelent meg a kérdés, hogy írjuk helyesen magyarul.
Az első javaslat 2019. 10. 02-án: Európa Konferencia Liga. A kötőjeles alakot nem javaslom (AkH. 191.). (BA)
A második javaslat 2021. 07. 09-én: A magyar helyesírás szabályai szótári része az Európa-liga kifejezést tartalmazza (241. oldal), a 112. szabálypontra hivatkozva tulajdonnév és közszói utótag összetételeként kötőjellel írva. Ennek analógiájára a kérdezett kifejezés helyesen: Európa-konferencialiga. (KI, DTSz)

Az Európa Konferencia Liga magyartalan forma. De ha szigorúan követni akarja az angolt, akkor írható így. Kissé támogatja ezt az írásmódot az a szokás, hogy ha az összetartozó, kötőjellel összefűzendő szavak közé egy új szó kerül, akkor már alkalmazható a különírás.
Mindazonáltal indokolható az Európa-konferencialiga helyesírás is, ebben viszont a tulajdonnévi jelleg elhomályosul.
Egy esetleges magyaros forma kialakításakor érdemes lenne figyelembe venni, hogy Európa helyett európait, a magyarban meglehetősen kötött konferencia szó helyett pedig valami mást használjanak. A jelenlegi, szó szerinti fordítás teljesen félrevezető. (BG)
vissza a főoldalra