238. Macskák

2022. 09. 19. nincs hozzászólás

Egyszerre két lapnak is van macskaszáma: a kolozsvári Korunknak és a budapesti Magyar Kultúra Magazinnak. Kommunikál az emberrel: elsősorban szemkontaktussal, majd követéssel, tereléssel, de hanggal is: egyet-kettőt nyikkant, majd erősen nyávog, végül kapar a szőnyegen, például, ha ki akar menni. Ha a nevét hallja (Pakál), odafigyel, egyébként az emberi beszédre különösebben nem reagál. Ha pedig […]

Egyszerre két lapnak is van macskaszáma: a kolozsvári Korunknak és a budapesti Magyar Kultúra Magazinnak.Kommunikál az emberrel: elsősorban szemkontaktussal, majd követéssel, tereléssel, de hanggal is: egyet-kettőt nyikkant, majd erősen nyávog, végül kapar a szőnyegen, például, ha ki akar menni. Ha a nevét hallja (Pakál), odafigyel, egyébként az emberi beszédre különösebben nem reagál. Ha pedig dühös, támad, nekiugrik az ember lábának, megharapja, megkarmolja, mert ő ezt megteheti, mert csak félig domesztikálták.

Rejtélyes viselkedése miatt alapvetően tartanak tőle az emberek, babonák fűződnek hozzá, néhol üldözik, máshol szent állatként tisztelik. A macska titokzatos lény: titkát őrzi az etológusok, írók és macskatartók előtt.

Néhány macskakönyv: Karsten Dietrich: Die Katze (Falken); Dr. Anghi Csaba: Macskák, cicák (Mezőgazdasági, 1969), Desmond Morris: Miért csinálja…? A macska (Európa, 1990).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

vissza a főoldalra