Élő magyaróra: Gárdonyi, Egri csillagok

2022. 10. 21. nincs hozzászólás

A színház nem pusztán művészeti, hanem művelődési intézmény is.

Ezért fontos egy-egy előadás kulturális beágyazása. Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye volt már „nagy könyv”, 2022. október 20-án pedig az eddigi legnagyobb, közel hatezer nézőnek szóló előadást fogadta be az MVM Dome. Az előadás előtt Az élő Gárdonyi címmel „ráhangoló” konferenciát szerveztek. A címből is kitetszik, ennek célja Gárdonyi Géza alakjának és művészetének élményszerű megközelítése volt. Például: Pálfi József református lelkész és Keller Péter, Gárdonyi dédunokájának vallomása, Barfal Csaba filmje az Egri csillagok 1969-es forgatásáról, Élő magyaróra Gárdonyi polihisztorságáról, valamint előadás Gárdonyi nyelvművészetéről és a Fel, nagy örömre című népénekéről. Az előadásokhoz, kisfilmekhez, vetítésekhez zene is járult. A Strófa trió tagjai bemutatták az Álom és a Fejét a szék karjára hajtva című megzenésített, meghatóan szép Gárdonyi verset.

Az „összművészeti” konferenciát követően az MVM Dome-ban hatezren láthatták a Nemzeti Színház és Magyar Nemzeti Táncegyüttes ugyancsak „összművészeti”, több száz főre, szövegre, zenére, táncra – egyetlen estére – komponált, tehát páratlan Egri csillagok című produkcióját. A dramaturg Zalán Tibor az egri vár ostromának történetébe illesztette a regény lineáris eseménysorozatát, szinte minden fontos részletre, gondolatra ügyelve. Feltűnő, hogy Sárközi tréfás szerepe jóval nagyobb hangsúlyt kapott. A nagyszerű regény aktuális olvasatainak értelmezését pedig bízzuk a befogadókra. Az ismert “összművészeti” megoldás láthatóan tetszett a sokezer gyereknek: számukra kevéssé zavaró az előtér-háttér, zene-szöveg-tánc párhuzamossága; maradandó élményt jelentett a végső nagy legényes tánc Bach zenéjére komponálva. Egyszeri alkalom volt, remélhetőleg korosztályos élmény – a valóban lenyűgöző MVM Dome-ban. (Társrendező: Zsuráfszky Zoltán, rendező: Vidnyánszky Attila.)

Az eseményről beszámolt:

Kultura.hu https://kultura.hu/gardonyi-geza-ma-is-el/

Cseppek.hu (mindennapi média): https://cseppek.hu/cikk/19731gardonyi-geza-ma-is-el

Bdpst 24 https://bdpst24.hu/gardonyi-geza-ma-is-el/?fbclid=IwAR1jcuhkqO84EinnZH1vq1h608b2ilN58bF0ySso2YgEMVApn53LBQ_Egzo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra