Élő magyaróra

2022. 11. 26. nincs hozzászólás

Élő magyaróra műsorfolyam a PKÜ Kazinczy Műhely csatornáján
Egyéves az Élő magyaróra
Ízes anyanyelvünk: 7,6 ezer letöltés

2022-ben elindult a PKÜ Kazinczy Műhely Élő magyaróra csatornája: https://elomagyarora.hu/. Az Élő magyaróra online műsorfolyam az anyanyelv és az irodalom aktuális, nagyobb érdeklődésre számot tartó jelenségeit, kérdéseit, problémáit dolgozza fel – nem a szigorú értelemben vett tanórai keretekhez igazodva, de kiemelten kezelve az iskolai felhasználhatóságot. Az adások nem csupán a magyartanári közösséget célozzák meg, hiszen az anyanyelvi ismeretterjesztés, a tudománykommunikáció iránt érdeklődők szintén a célközönséghez tartoznak. Az egyes műsorokhoz feladatok, segédanyagok készülnek, amelyek hozzájárulnak az adott témában való elmélyüléshez, a több szempontú (akár a szűk értelemben vett tananyagon túli) feldolgozáshoz.
A tervezett műsorok különböző elképzelés alapján valósulnak meg: a szerkesztők neves szakembereket, a téma szempontjából érintett partnereket hívnak meg, máskor izgalmas források (filmrészletek, mémek) adják a nyersanyagot. Az első adások általánosságban érintenek olyan égető kérdéseket, mint a verselemzés fontossága, a hungaropesszimizmus és -optimizmus irodalmi megjelenése és taníthatósága. Ezek alapos átgondolása nagyon is szükséges az élményszerző oktatáshoz. A további műsorok célzottan dolgoznak fel szűkebb témákat.A tartalomból: 

A magyar nyelvjárások (https://elomagyarora.hu/

A csatornára frissen fölkerült a 23. Kossuth-szónokverseny filmes összefoglalója, valamint rövid hangulatvideója is: (2) 23. Kossuth-szónokverseny (Petőfi vs. Kossuth) – YouTube

Egyperces hangulatvideó:  (2) KOSSUTH-SZÓNOKVERSENY – DÖNTŐ  – YouTube. Szöveges beszámoló – többek között – a petofi.hu oldalon olvasható: A reformkor tényleg nyomot hagy – Petőfi 200 (petofi.hu)


A másik Gárdonyi

Élő magyaróra tábor

Szalmabábégetés – Hogyan működnek az érvelési hibák?

Újranyitott thébai akták. Szophoklész: Oidipusz király

Kötelező hungaropesszimizmus?

„Szanaszéjjel” elemzett versek

Ízes anyanyelvünk (7,6 ezer letöltés)

A filmes anyagokat oktatási segédanyagok egészítik ki.

A filmek YouTube-csatornánkon is elérhetők: https://www.youtube.com/watch?v=zm7i1Kfwa7o

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra