Valósághajlítás, többletvalóság

2023. 01. 10. nincs hozzászólás

Alternatív valósággyártás. Multidiszciplináris esszékonferencia egy élhetőbb világért

A Bolyai Önképző Műhely – együttműködve a Magyar Szemiotikai Társasággal és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságával – Valósághajlítás, többletvalóság címmel konferenciát szervez 2023. március 24–25-én (péntek-szombat) Budapesten.



A valósághajlítás szót a Pannon Egyetem rektora használta nemrégiben nagy port felvert interjújában. Ebben arról beszélt, hogy a Föld védelme terén elkéstünk, mert ma is folyamatos a „valósághajlítás”, azaz az alternatív valósággyártás, „már nem tudjuk visszafordítani ezeket a folyamatokat, a civilizációnk néhány évtizeden belül összeomlik”.

A konferencián tágabb körben kerülhetnek szóba a valóságmódosítással kapcsolatos kérdések, megvalósulások, esetek, esettanulmányok – kulturális antropológiai, néprajzi, folklorisztikai, szociológiai, szociálpszichológiai, környezetvédelmi, de akár orvosi, jogi, műszaki, matematikai, vallási, filozófiai stb. megközelítéssel. Néhány javasolt téma: öncélúság a tudományban (tudománymímelés), téves/hamis érvelések, hamis mítoszok, legendák (urban legend), álhírek, átverések, áldokumentumok (közösségi hazugságok), ámítások, tévhitek, önbecsapások, pótcselekvések, alternatív világok (valóságok).

A konferenciára előadással 2023. február 28-ig lehet jelentkezni. Egy előadás időtartama max. 20 perc. Írott formában ez kb. 15 ezer leütésnyi anyag. Az előadásokat a Bolyai Önképző Műhely XVIII. Esszencia-kötete 2023. szeptemberében megjelenteti, és bemutatja a 2. Zamárdi-szabadegyetemen, melynek fő témája: „Bábel” lesz.

Érdeklődés, információ: asszonyi.krisztina@bom.hu

Bolyai Műhely Alapítvány, Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, Magyar Szemiotikai Társaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra