253. Kőröshegy

2023. 02. 13. 1 hozzászólás

Kőröshegy: a magyar tenger déli partjától három kilométerre, Balatonföldvár, Szántód, Zamárdi közelségében. A balatonboglári borvidék része. Szomszédságában van az M7-es autópálya viaduktja. Levendulása vetekszik a tihanyival.Nevét valószínűleg a kőrisfáról (Kreuris tue = Kőristő) kapta. Oláh Miklós esztergomi érsek 1536-os leírásában Kereszthegynek nevezi. Félkörben dombok veszik körül, de a domb Somogyban hegy.  A népetimológia szerint mivel a falut körös-körül hegy veszi körbe, erről kapta a nevét („körös” hegy). Darnay Kajetán szerint egy ázsiai szittya király neve volt Kőrös és népe hozta magával ezt a nevet Magyarországra.  Tikos István helyi plébános 1819-ben „Keren”-nek és Kereszthegynek is említi. Végülis Köröshegy maradt a neve.

Az évszázadok során számtalan formában írták nevét az oklevelek és a térképek, de lényegében mindenütt megmaradt a Kőröshegy név. Napjainkban szőlőjéről és kiváló boráról nevezetes község.

1 hozzászólás

#1 Galaba Adrienne 2023.04.01.18:08:41

Érdekes névmagyarázat, de ne felejtsük el a híres kőröshegyi „Szent Kereszt” templomot, amely a XV. sz.-ban épült. „Somogyország kincse”(Wikipédia)
A XVIII. sz.-ban andocsi ferencesek miséztek benne.
(Andocs a közelben lévő falucska, ahol a a szentélyben álló Mária-szobor egész „ruhatárral” rendelkezik, kéthetente átöltöztetik.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra