infravörös sugárzás

2024. 01. 23.

Milyen szabály(ok) szerint írjuk helyesen az infravörös szóval alkotott összetett szavakat? Az infravörös()kamera szó az infravörösabszorpció mintájára egybe- vagy az infravörös sugárzás mintájára különírandó? Szótárak közötti ellentmondás esetén (lásd: infravörös()spektroszkópia) milyen szempontok alapján válasszunk a megadott írásformák közül? Szakszótárakban (kémiai, műszaki) talált példák:
infravörösabszorpció, infravörösérzékelő, infravörösszárítás, infravörösspektroszkópia (!), infravörös-hősugárzó, infravörös-távhőmérő, infravörös fény, infravörös sugárzás, infravörös színkép. Az AkH. 12. kiadásában, a helyesírási szótárban és az Osirisben talált példák: infravörös sugárzás, infravörös tartomány, infravörös spektroszkópia.

Az infravörös összetett színnév, ezért előtagként különírandó az AkH. 119. szabály szerint: infravörös sugárzás (AkH. 317. old.). Alapnak tekintjük az AkH.-t, a szakmai helyesírások ettől eltérhetnek. Mivel gyorsszolgálat vagyunk, ennél részletesebb választ nem tudunk adni. (BG)
vissza a főoldalra