Mi is az a nyelvművelés?

2024. 02. 06. 1 hozzászólás

Az Élő magyaróra újabb adása

A hivatali bikkfanyelvet és bulvárszlenget mellőzve az Élő magyaróra legújabb adásában nem kisebb feladatra vállalkoztak, minthogy körbejárják, mi is az a nyelvművelés. Létezik egyáltalán jó vagy rossz nyelvi forma? Miért fontosak a normák és az igazodási pontok? Milyen nyelvi eszközökkel próbál hatni ránk a média? Mit eredményezhet a túlzott idegenszó-használat? Netán pont az ellenkezője, a purizmus?Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak: élő magyarórára felkészülni! Készítette: Terdikné Takács Szilvia, Pölcz Ádám, Erdei Bálint, Milo Gábor, Ujvári Gyula, Kojnok Dávid, Sófalvi-Kiss Csaba (Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhely, 2024.) Megnézhető itt: https://youtu.be/lstcb1iOhXI

1 hozzászólás

#1 VM 2024.02.25.17:24:24

isztelt Címzett!

Nem foglalkozom mindennap nyelvészkedéssel, és nem is vagyok szakavatott, sőt én is beszélek, időnként, közönségesen. De úgy érzem, hogy amióta elmentek a nagyok – Lőrincze Lajos, Deme László, Grétsy László – és a „szépbeszédüek” – Gáti József, Péchy Blanka – és a már eltávozott, vagy „kihalófélben” lévő színészek, tv-bemondók, elposványodott a magyar beszéd és írás! Sejpegő, hadaró műsorvezetők, színészek, pongyola beszédet és írást elfogadó, természetes – szerintem inkább „vissza-” – fejlődésnek igazoló nyelvészek.
„Baszdmegező”, „szarozó”, „buzizó” nyilatkozók és beszélő fejek a tévében.
Van mit tanulniuk tőlünk a gyermekeinknek, unokáinknak!
Még a Halotti beszéd is szebb a fülnek, mint a mai, írott és beszélt magyar nyelv.
Én igen sokat olvastam -régebben, mert ma már akadályoz a glaucoma – de a mai írókat nem kultiválom. Igaz, ma már mindenki könyvet ír. Alig várom a „Győzikék” irodalmi remekléseit!
Tisztelettel, ez egy (!) vélemény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra