-ízű, -ízesítésű

2024. 02. 21.

Különböző tanácsokat kaptam a közelmúltban az ízesítésű szó írása tekintetében. Egyik válaszuk: Ha két különírt szóból álló minőségjelzős kapcsolat második tagjához -ű képző járul, a különírást általában megtartjuk: citrom ízesítésű. Az én kérdésemre mokkaízesítésű volt a megoldás. Mi a különbség a kettő között? A gabonatej ízesítésű esetében értem, azt hiszem, hogy a gabonatej összetett szó, ezért külön kapcsoljuk hozzá, de az nem világos, mi a különbség a citrom, a mokka vagy a csokoládé, vanília szavak esetében.

A citrom ízesítésű helyesírására vonatkozó válaszunk 2011-ben volt, 2015-ben a korábbi 108. szabálypontot átalakították. A korábbi szabálypontban eleve bizonytalanság szerepelt: „a különírást általában megtartjuk”. Mivel az -ízű utótag és az -ízesítésű gyakorlatilag ugyanaz, az egybeírás indokolt lehet: citromízesítésű, mokkaízesítésű, csokoládé- és vaníliaízesítésű. A gabonatej-ízesítésű kötőjellel írandó (vö. keserűmandula-ízű, MHSZ. 258). (BG)
vissza a főoldalra