Balázs Géza a magyar kultúra lovagja

2020. 01. 19. 1 hozzászólás

2020. január 18-án a magyar kultúra napja alkalmából átadták a Kultúra Lovagja címeket. A kitüntettek között volt Balázs Géza nyelvészprofesszor, a Manyszi alapítója-ügyvezetője is.

A budapesti Honvéd Kulturális Központban tartott díjátadón Fülöp Péter, az Emmi művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy „olyan kiváló emberek kapják a Kultúra Lovagja elismerést, akik nemcsak az egyetemes és magyar kultúrát őrizték, ápolták évtizedeken keresztül, hanem rengeteget tettek a közösségünkért egy emberöltőn át, alázatos és következetes munkával”. Az esemény fővédnöke Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Fekete Péter kulturális államtitkár volt.


A Kultúra Lovagja elismerést azok kapják, akik határon innen és túl, szűkebb vagy tágabb közösségükben önzetlenül, áldozatos munkával, magas színvonalon szolgálják a magyar kultúrát. A címre minden évben pályázat útján civil szervezetek és önkormányzatok állítanak jelölteket. Az elismertek oklevelet, kitűzőt és nyakdíszt kapnak, nevüket beírják a Kultúra Lovagjainak aranykönyvébe. Az avatás a történelmi díszőrség által őrzött Szent Korona másolatának jelenlétében történik.


A szombaton díjazottak között van Balázs Géza professzor mellett többek között Micsik Béla törökbecsei (Szerbia) hitoktató, népzenész, Joszif Bozsuk nagybocskói (Ukrajna) polgármester, Ulrich Moritz eislebeni (Németország) szinkrontolmács,  Benkő László zenész, Ember István MÁV-alkalmazott, Farkas Veronika révkomáromi (Szlovákia) művészettörténész, Léphaft Pál nagybecskereki (Szerbia) grafikus, Prokopp Mária művészettörténész, Radnainé Fogarasi Katalin , a Nemzeti Örökég Intézet főigazgatója, Tarics Péter külpolitikai újságíró és Vörös Árpád táncművész.


Gratulálunk a kitüntetéshez Balázs Géza professzornak, akit külföldi tartózkodása miatt később avatnak a Kultúra Lovagjává!



(Forrás: hirado.hu, kép: Balázs Géza 60. születésnapján, Csomos Attila felvétele)

1 hozzászólás

#1 Mohácsi Jolan 2020.09.08.10:24:56

Nagy öröm, hogy Tanár úr ilyen magas kitüntetést kapott, jó egészséget kívánok és hogy mindenkit, aki megérdemli szeressen ezután is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra