Archaizmusok a nyelvben és a zenében

2020. 01. 23. nincs hozzászólás

E címmel tartotta meg az Anyanyelvápolók Szövetsége a magyar kultúra napi ünnepségét 2020. január 22-én a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. 

A Himnusz eléneklése után Juhász Judit, a Szövetség elnöke felidézte, hogy e napon keltezte Kölcsey Ferenc a Himnuszát, s 1989 óta tartjuk a magyar kultúra napját. A köszöntések után gratulációját küldte a kutatóúton lévő Balázs Géza professzornak, a Szövetség alelnökének a Kultúra Lovagja cím elnyeréséhez.


Minya Károly nyelvész, főiskolai tanár, a Manyszi vezető munkatársa  Értjük vagy félreértjük a költő szavát? (Martinkó András kötete nyomán) címmel tartott előadást, amelynek részeként Juhász Zoltán András, az ELTE hallgatója elszavalta az előadásban is elemzett Csokonai: A tihanyi Ekhóhoz című versét. Ezt követően Dobozy Borbála csemballóművész A retorika tudományának ismerete nélkül „…a művekhez nyúlni csaknem hiábavaló, és olyan, mintha az ember mosatlan kézzel tenné azt” címmel tartotta meg előadását,  mutatta be felvételről az általa játszott Bach-szólamokat. Az esemény Debreczeni-Droppán Bélának, a Honismereti Szövetség elnökének zárszavával ért véget.




A Manyszi csapata az ünnepségen


(Manyszi-infó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra