Szabófaluiak alázatos kérése

2020. 02. 27. nincs hozzászólás

Az UNESCO közgyűlése 1999-ben február 21-ét az anyanyelv napjává nyilvánította. Ezzel szeretnék fölhívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.








A moldvai Szabófalva magyar gazdái ezt a levelet írták nyelvükön beszélő papért esedezve: Alázatosan könyörgünk annak okáért az szent gyülekezetnek és Nagyságtoknak, tekintsen Nagyságtok az Krisztus Jézus szent halálának érdemére s viseljen Istenesen gondot az mi szegény bűnös lelkünkre, hogy mi is üdvözülhessünk, mert inkább megcselekedjük azt, hogy az oláhok skizmájra állunk Szentségteknek és Nagyságtoknak alázatos szegény fiai az Szabófalva megyei keresztények egyenlő szívből jó választ várunk! Mi Szabófaluiak az több öt falukval Varga Gergely, Demő Bálint, Kati Péter, Jánó Lőrincz, Kádár Janó, Dobos Gergely, Tamó György, Deszka Gergely mind az több alá való emberekkel együtt. (1. Szabófalva die. octobris 1671.) A kép készülésének idején – 325 évvel később alázatos kérésükre még nem érkezett válasz. A képen látható Mária néni és a viseletben lévő nagylány, Dzsenovika még beszélték őseik magyar nyelvét, a kis Maricsika azonban már csak románul tudott, de mindhárman megmaradtak katolikus vallásukban.


A képen a következők lehetnek: 3 ember, belső tér


(Harangozó Imre néprajzkutató FB-bejegyzése, febr.21. 8:13. Harangozó Imre 2018-ban a partiumi nyári egyetem előadója volt. Manyszi)





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra