Balázs Géza a Magyar Érdemrend kitüntetettje

2020. 10. 26. 5 hozzászólás

Balázs Géza nyelvészprofesszor a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át a köztársasági elnök megbízásából Kásler Miklós minisztertől.

Áder János köztársasági elnök nemzeti ünnepünk alkalmából dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Mai Magyar Nyelvi Tanszékének egyetemi tanára, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára részére a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta kimagasló nyelvművelői, tudományos, oktatói és kulturális értékteremtő tevékenysége, valamint a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda megalapítójaként és vezetőjeként végzett magas színvonalú munkája elismeréseként.


A kitüntetést a köztársasági elnök megbízásából Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere adta át 2020. október 25-én a Pesti Vigadóban.


Balázs Géza


Dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató. Jelenleg az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék egyetemi tanára, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.


Balázs Géza 1959-ben született Budapesten. 1979-ben kezdte meg tanulmányait az ELTE bölcsészkarán magyar–néprajz szakon, emellett felvette a népművelés szakirányt is. 1984 óta az ELTE BTK oktatója. A Mai Magyar Nyelvi Tanszéket 2004 és 2019 között vezette.


Balázs Géza életében az ELTE BTK volt az állandó pont, de ezt számos más tudományos-közéleti feladattal egészítette ki. Tanított az ELTE TFK Gödöllői Képzési Helyén, a Konstantin Filozófus Egyetemen, a Berzsenyi Dániel Főiskolán/Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában (két évig rektorhelyettesi feladatokat is ellátott), valamint az Eszterházy Károly Főiskolán. Jelenleg is oktat a Partiumi Keresztény Egyetemen, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen. 1994–1998 között az ELTE BTK hallgatói ügyekért felelős és oktatási dékánhelyettese is volt.


Részt vett a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó A Magyar Nyelv Múzeuma koncepciójának kidolgozásában, az intézmény megszületése óta tanácsadója. 2000-ben megalapította a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoportot, 2005-ben pedig létrehozta a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodát. E szervezetek a magyar kultúra és nyelvművelés fontos szereplőivé váltak.


Meghívott előadóként előadást tartott Amszterdamban (itt három szemeszteren át tanított is), Pozsonyban, Gratzban, Kolozsvárott, Frankfurtban, Bukarestben, Helsinkiben, Varsóban, Prágában, Besztercebányán, Párizsban, Adán, Újvidéken, Costa Ricában, Teheránban, Bogotában, Új-Delhiben.


A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke, a Magyar Szemiotikai Társaság főtitkára, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke. Társadalmi szerepvállalásának fontos pillére a Bolyai Önképző Műhely ügyvezetői és a Diák Újságírók Egyesületének alelnöki feladatainak vállalása.


Rendszeresen jelennek meg publikációi a magyar nyelv és folklór, a nyelvpolitika, a nyelvstratégia, a nyelvművelés, az antropológiai nyelvészet, a szövegtan, a pragmatika, az internetnyelvészet, a hálózatkutatás és a magyar pálinka művelődéstörténete témájában hazai és külföldi szakfolyóiratokban. Több mint száz önálló, illetve szerkesztett kötete és szinte megszámlálhatatlan tudományos publikációja jelent meg. Számos szervezet tagja, több folyóirat szerkesztőbizottsági tagja.


Balázs Géza számára a közéleti ismeretséget a televízió- és rádióműsorok hozták meg. Több száz adást élt meg a Hej, hej, helyesírás című műsora, és több mint 25 éven át jelentkezett a Kossuth rádióban Tetten ért szavak, majd Édes anyanyelvünk című műsorával.


Eddigi kitüntetései: Jankó János-díj (1989), Gombocz Zoltán-emlékérem (1990), Lőrincze-díj (2001), Európa-díj (2001), Táncsics Mihály-díj (2003), Pethő Sándor-díj (2004), Pável Ágoston-emlékérem (2012), Implom József-díj (2013), Bertha Bulcsu-emlékdíj (2014), Magyar Nyelvőr Díj (2014), ELTE Pro Universitate arany fokozat (2019), a Magyar Kultúra Lovagja (2020). Nívódíjai: Magyar Televízió (1994), Duna Televízió (1999), Magyar Rádió (2003), Vasi Szemle (2007).




A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda csapata gratulál a kitüntetéshez Balázs Géza professzornak!

Interjú a kitüntetettel a gondola.hu-n: https://gondola.hu/cikkek/117853-Tisztikereszt_a_professzornak__Fontos_a_kozboldogsag.html

5 hozzászólás

#1 B.Aradi Éva 2020.10.26.23:22:09

Kedves Géza! Nagy szeretettel gratulálok neked!!!Büszke vagyok arra,hogy ismerhetlek,köszönöm azt a sok mindent,amit tanulhattam tőled!!Minden jót,sok erőt kívánok neked a továbbiakhoz! Aradi Éva

#2 Veszprémi Eszter 2020.10.27.12:37:27

Kedves Géza! Sok szeretettel gratulálok a megérdemelt kitüntetésedhez és további sikeres munkát,jó egészséget kívánok! Veszprémi Eszter

#3 Mátrainé Mester Katalin 2020.10.30.18:29:28

Tisztelt Tanár Úr!
Gratulálok! Több évtized kitartó, következetes munkáját a laudatio tartalmazza. De a valóság még ennél is több: elképesztően gazdag szakmai életút. Adjon az Isten erőt, egészséget a továbbiakban is, a szándéka szerinti kiteljesedéshez… Szeretettel: Mester Kati

#4 Rácz János 2020.11.03.12:55:40

Kedves Géza!
Szívből gratulálok megérdemelt, értékes kitüntetésedhez. Kívánok további jó munkát, folytasd jó egészségben igen értékes tevékenységeset! Barátsággal: Rácz János

#5 Mészáros András 2020.11.09.20:22:49

Kedves Géza!

Szívből örvendek kitüntetésednek, a Tisztikeresztnek! Gratulálok!
Sorozatos küzdelmes korszakok, derekasan helytálló nemzedékek után a maiak felelőssége bonyolult szerkezetű, jellegzetesen nemzeti szókincsű, csengő-bongó-zengő anyanyelvünk értékeinek őrzése, fejlesztése és továbbadása — a szürkítő világkörnyezetben is.
Ehhez kívánok további erőt és egészséget!

Tisztelettel és szeretettel: Mészáros András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra