Népi ételreceptek

2020. 11. 18. 1 hozzászólás

Népi ételreceptek, pályázat, könyv, receptkönyv, eredményhirdetés

A 2020. évi országos anyanyelvi pályázat témája a népi ételreceptek voltak. Megszületett a döntés, megvannak a nyertesek, és megjelent a pályázat anyagából készült receptkönyv. 24 pályázó munkája kapott benne helyet, a recepteket pedig ételtípusok szerint (valamint a tárgymutató segítségével) lehet megtalálni: Levesek, Előételek, saláták, innivvalók, Tésztaételek, édes és kelt tészták, Egytálételek, főzelékek, húsfélék, Sütemények, torták, vegyes édességek. Kapható az Anyanyelvápolók Szövetségében és az e-nyelv.hu könyvesboltjában. A 2021. évi pályázat kiírása hamarosan megtörténik, de annyit már elárulhatunk, hogy témája a népi gyermekjátékok lesznek. (Manyszi)



Az ASZ 2020. évi országos anyanyelvi pályázatának eredményhirdetése. A pályamunkák mindegyike értékelhető, néprajzi, valamint nyelvi-nyelvjárási szempontból értékes, egyes esetekben újdonság értékű anyagot tartalmazott. A bírálók egyaránt értékelték az eredeti tájnyelvi és az ötletes, köznyelvi formákat közelítő leírásokat. A pályázatokból kiderült, hogy milyen nagy az érdeklődés a hagyományos magyar ételek iránt, s hogy ezek milyen változatosak, valamint milyen gazdag a nyelvi-nyelvjárási terminológiájuk. Mindegyik pályázatnak van olyan részlete (ételleírás, recept, vers), amely a pályázati kötetben – szerkesztés után – közölhető, s erre a bírálók javaslatot is tettek.

Oklevelet és pénzjutalmat kapnak (a felsorolásban elöl szerepelnek a több pontot elért pályázók): Váradi Andrásné, Hevérné Tácsik Klára, Pásztor Sándorné, Szász Éva, Bincze Diána, Vizi Márta, József Tibor, Szigetváriné Bacskó Beáta – Bacskó Józsefné (közös pályázat), Cindel Anikó – Keszey Judit (közös pályázat), Szőcsné Antal Irén – Konczné Antal Margit (közös pályázat). Oklevelet kapnak és könyvjutalomban részesülnek: Bata Gáborné, Bozó Klára, Szabó Gyöngyi, Farkas Ferencné Pásztor Ilona, Szőcs Tiborné. Különdíban részesül (oklevél + könyvcsomag): Szilvási Csaba. Oklevelet kapnak: Csikó Szilvia, Faragó-Kupi Andrea, Gergelyné Bodó Mária, Józsa-Vincze Vivien, Rási Szilvia, Szappanos Edit, Vargyas Ildikó. (ASZ)

 

1 hozzászólás

#1 Ádámné Bagi 2021.02.16.16:11:56

Szeretném megvenni ezt a könyvet házhoz rendeléssel, utánvéttel. Lehetséges ez?
Vagy hozzáférhető-e a könyv tartalma az Interneten?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra