Bizakodással teli nyelvstratégia kellene

2020. 11. 18. nincs hozzászólás

A magyar nyelv napja Muravidéken

A magyar nyelv napja alkalmából dr. Balázs Géza egyetemi tanár előadása hangzott el „A magyar nyelv a 21. században” címmel a Lendvai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Pedagógusok Egyesülete szervezésében. Elgondolkodtató megállapításait Botka Ágnes foglalta össze az online találkozót követően: 




https://www.rtvslo.si/mmr/prispevek/174733209

Még az anyanyelvét is elfelejtheti az ember…

Balázs Géza így foglalta össze elődását: „A magyar nyelv napján nem pusztán a magyar nyelvről szerettem volna beszélni, hanem a magyar közösségről, hiszen a közösség tartja fenn a nyelvet, a közösség milyensége tükröződik a nyelvben. Ezért beszéltem az általam szorgalmazott nyelvstratégiáról, a nyelv közösségi (viselkedési, magatartási) keretbe való illesztéséről, a technológiák nyelvre gyakorolt kényszerítő hatásáról, az oktatásról, a közmédiáról, hunagropesszimizmusról, és nemcsak a nyelvtanoktatásról, hanem általában az oktatásnak az általános műveltségre gyakorolt hatásáról. Felhívtam a figyelmet a kultúravesztésre, vagy másként: egy minden eddiginél jelentősebb kulturális váltásra, a hagyománytól való elszakadásra, amely veszélybe sodorhatja az emberiséget, s benne bennünket, magyarokat is. A nyelvhasználat: tükör, jelzés, elég pontos diagnózist ad az emberről, kultúráról – a terápiához ma már külső, tudatos segítség is kell. Ez lenne a nyelvstratégia tárgya, amelyet a Magyar Nyelvstratégiai Intézet elpuskázott, s az intézet meg is szűnt. De minden egyes emberen magán is múlik valami: mert a spontán nyelvhasználatra ráépíthető a tudatos nyelvhasználat, amivel hatékonyabbá, jobbá, és hiszem, hogy boldogabbá tehető az emberi élet. Tánczos Vilmos kolozsvári folklórkutató egyik gondolatát is idéztem: „Jó magyar írókat kell olvasni, mert még az anyanyelvét is elfelejtheti az ember”. Ebben a gondolatban benne van a tudatosság, az odafigyelés, az akarat, amire nagy szükség van nyelvünk értékeinek megőrzésében, kommunikációnk hatékonyabbá tételében.” 

Mivel a járványveszély miatt személyes előadásra nem volt lehetőség, a Lendvai Magyar Főkonzulátus támogatásával Balázs Géza két előadását filmre vették: Zengő anyanyelvünk (általános iskolásoknak), A magyar nyelv a 21. században (felnőtteknek). (Manyszi)

Tudósítás az eseményről itt: https://nepujsag.net/kultura/9751-%E2%80%9Eaz-anyanyelv%C3%A9t-is-elfelejtheti-az-ember%E2%80%9D.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra