4. korrektorverseny

2021. 12. 19. 5 hozzászólás 2022. szept. 24.

Online verseny és jelenléti gála

Szervezi: Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a PKÜ Kazinczy Műhely és a Színház- és Filmművészeti Egyetem

IV. Kárpát-medencei korrektorverseny a sajtónyelvi helyesírásért – FELHÍVÁS ✍🏻



A verseny szabályzata: Szabalyzat_2022Korrektorverseny

 

5 hozzászólás

#1 Zsuzsa 2022.07.19.18:39:48

Kedves Manyszi!

Szeptember 28-a egy szerdai nap, nem szombati. Köszönöm, hogy javítják.

#2 Versenybizottság 2022.08.23.10:37:31

Egyik korábbi versenyzők javaslatára a versenybizottság elfogadta a következő kiegészítést, amely a versenyszabályzatba is hamarosan bekerül:
Pontegyenlőség esetén a korrektúrafeladat eredménye határozza meg helyezést. (Ha tehát A. és B. versenyző egyaránt 5-5 hibapontos, akkor az a versenyző kerül előbbre a listán, akinek a korrektúrafeladatában kevesebb hibapont szerepel.) Ha még így is pontegyenlőség van, akkor a két versenyző azonos helyezettnek minősül.

#3 Janka 2022.09.02.14:55:36

Tisztelt Szervezők! 1. Kíváncsi vagyok a javítandó szöveg terjedelmére. Valahol olvastam, hogy (kb.) 4.800 karakter… Ez szóközökkel vagy szóközök nélkül értendő? 2. Azt is szeretném tudni, hogy a javítandó szöveg mennyire hibás. Nyüzsögnek benne a helyesírási/elütési/szóközjelölési hibák? Vagy egy olyan közepesen-jól helyesen író egyén színvonalát képzeljem a sorok mögé? Tehát: belefér-e a 30 percbe kényelmesen a kijavítása? 3. És végül: a szöveg tagolása (tudom, ez inkább szerkesztési feladat), beletartozik-e itt a korrektúrázásba? Köszönettel várom válaszukat.

#4 Orbán Eszter 2022.09.06.04:30:50

„Versenybizottság” hozzászólásában 2 hibapont van: „Egyik korábbi versenyzők javaslatára”, valamint „eredménye határozza meg helyezést”.
Megoldható lenne, hogy legalább egy anyanyelvi portálon ne legyen elírás vagy helyesírási hiba?

#5 Janka 2022.09.18.10:37:22

Tisztelt Szervezők! Tisztelt Versenybizottság! Vártam a visszajelzést a fentebb olvasható kérdéseimre, de hiába. Sajnos kifutottunk az időből. Önök a visszajelzés megírásával késlekedtek (17 napja várom), én pedig a jelentkezést húztam-halasztottam, majd elvetettem (mert a pontosabb információk hiányában elbizonytalanodtam). Tulajdonképpen úgy gondoltam, a válaszuk egy percben megfogalmazható. Valószínűsítettem ugyanis, hogy amikor életre hívták ezt a rangos megmérettetést, megállapodtak egy egységes, részletes versenyleírásban (pl. adott időre meghatározott karakterszám és hibatípusok stb.) azért, hogy minden évben azonos feltételekkel indulhassanak a versenyzők. Úgy, ahogy nyomon követhető más versenyek, vizsgák esetében. Ez alapján vártam az egyértelmű pontosítást a kérdéseimre rövid időn belül, a jelentkezési határidő lejárta előtt. Fontos! Eszembe jutott még néhány tisztázandó dolog, amit nem találok a versennyel kapcsolatos leírásokban. Pl. a technikai lebonyolítással vagy a feladatsor formájával kapcsolatban, vagy az, hogy a versenyzők munkáit anonim kezelik-e a javítás ideje alatt. Érdekelt volna, hogy visszakerül-e a javított-pontozott-százalékolt változat a versenyzőkhöz… Most már azonban késő. Kár, hogy a lényeges információk titkosítottak. Aggódom azért is, hogy ez a bejegyzés szintén napokig rejtve marad… Azért itt tettem fel egyébként a kérdéseimet, nem pedig e-mailben, hogy másokhoz is eljussanak a versenykiírásból kimaradt vagy kiegészítésre szoruló tudnivalók. Nemes kezdeményezésükhöz természetesen gratulálok, őszintén kívánom: legyen sok résztvevő, tartalmas közös munka! Bízom benne, hogy ezáltal is népszerűsíteni tudják az anyanyelvi műveltség – ezen belül a helyesírás – fontosságát. – A honlap másik oldalán jeleztem, hogy írtam ide. Nem értem, miért van két topik.
https://e-nyelv.hu/2022-07-29/korrektorverseny-iden-is/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra