Balázs Géza: A fenntartható magyar nyelv

2500 Ft

Nyelvépítészet – nyelvösszeomlás – nyelvstratégia

Inter-IKU, Budapest, 2018.

Kategória:

Leírás

Balázs Géza ismeretterjesztő esszékben korszerű módszerekkel mutatja be a magyar nyelvre ható külső és belső tényezőket, amelyek végső soron nyelvünk jelenét és jövőjét határozzák meg.


Az antropológus nyelvész a gondolkodás, a világkép, a hagyomány, a művészet (irodalom) felől közelít, de olyan, másutt még nem tárgyalt jelenséget is tárgyal, mint a nyelvi öröm – amely egy nyelvnek az életereje lehet. A nyelvész gyakran emlegeti a média, az internet hatását, amellyel mindenkinek számolnia kell. A nyelvstratégia (Balázs Géza ennek a terminusnak a bevezetője) a magyar nyelv és nyelvközösség jelenével és jövőjével kapcsolatos elképzeléseket is felvázolja – részben más összeomló nyelvek, kultúrák tükrében, részben a trianoni döntések és a szórványosodó magyar nyelv következményeit figyelembe véve. Olyan fontos kérdésekre is kitér, mint a nyelv szimbolizációja, azaz történelmi-társadalmi jelképpé válása, amely segítheti egy nyelv fennmaradását.
A szerző nem optimista, de nem is pesszimista: meggyőződése, hogy a modern nyelveknek tudatos nyelvfejlesztésre van szükségük, amelyet a nyelvstratégia vagy a nyelvművelés valósíthat meg. De leginkább a társadalom, a közgondolkodás. A tanulmányok, esszék elgondolkodásra, vitára és vélhetően cselekvésre ösztönzik az olvasót.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Balázs Géza: A fenntartható magyar nyelv” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra