Az álom nyelve

2450 Ft

Szerző: Balázs Géza

Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Nonprofit Kft., Budapest, 2017.

Kategória:

Leírás

Hogyan szerveződnek az álmaink, álomképeink? Balázs Géza ezt írja könyvéről: Alapvető gondolkodásmintázatokat fedeztem föl bennünk, mint korábban minden nyelvi működésben, kitüntetetten a humorban. Persze szó van az álom természetéről, szemiotikájáról (érzékelés, színek), az álomról való beszédről, az álom ’lefordításáról’, egy mai kistájon (Szatmár környéki falvak) az álomról való gondolkodásról, az általuk vélt álomjelentésekről (ez a fejezet Györgyi Henrietta nagyváradi tanítványom gyűjtésén és elemzésén alapul)… és persze az álom értelméről, ahogy most gondolom. A kötet második részében egyetemi hallgatók, néhány kollégám és a magam álomleírásai találhatók, mintegy illusztrációként a tudományhoz. A kötetet Moritz Lívia festőművész színes álomképei díszítik, a Gyomai Kner Nyomda pedig gyönyörű könyvet varázsolt az álommonográfiából.


A kötet ajánlói


Minden álom megtalálja a maga álmodóját. Ha megtalálta, ragaszkodik hozzá. Milyen lehet egy nyelv álma? Az álmok olyanok, mondá Lu Xin, mint a földi élet: nincs út, de jön az a sok-sok ember, és utat vág magának. Balázs Géza legújabb könyve sokkal több, mint egy álmoskönyv. Olvassátok el! (Temesi Ferenc)


Valamiért, aminek nagyon örülök, felértékelődött az álom, álmodás szerepe. Amiért örülök: én az átaludt éjszakát nem elveszett időnek, hanem életünk értékes, hasznos részének tartom. Fontos, hogy a különböző szakterületek művelői foglalkozzanak vele. Fokozza örömömet hogy Balázs Géza is belépett e körbe, hogy társak vagyunk az álmok iránti érdeklődésben. Izgalmas új könyvében, Az álom nyelvében mi mással is foglalkozna, mint amit a címe is jelez. Fontos, mivel Széchenyit parafrazeálva: nyelveiben él az álom. Merthogy az álom több nyelven beszél. (Jankovics Marcell)


Nagyon szeretek álmodni. Este, lefekvéskor szinte várom már azt az állapotot, amely az elalvás után elvezet az álmok, pontosabban az én álmaim tarkabarka világába, s ébredéskor, főleg ha valamilyen zaj riasztott fel, nemegyszer sajnálom, hogy ott kellett hagynom azt a színes forgatagot, amelynek különböző szerepekben magam is részese voltam. Balázs Géza sokat tud az álmokról. Könyve egyrészt értékes tudományos munka, amely mostantól az álomkutatás megkerülhetetlen darabja lesz, másrészt pedig lebilincselő, elolvasásra késztető – egyúttal ismeretterjesztő – hasznos olvasmány. (Grétsy László)


A kéziratot elolvastam, a borítóra szánt gondolatot megálmodtam: Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, a magyar nyelvstratégia kidolgozója. Legújabb műve többéves kutatómunkájának összegzése, egyfajta szemiotikai álmoskönyv. (Pusztay János)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Az álom nyelve” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

vissza a főoldalra