Az idő szemiotikája

2800 Ft

Balázs Géza — Minya Károly — Pölcz Ádám (szerk.)

Semiotica Agriensis 16.

Magyar Szemiotikai Tanulmányok 43–44.

MSZT

Budapest, 2018

288 old.

Kategória:

Leírás

Az emberiség az időtlenségből jön, majd aprólékosan, sőt körülményesen beosztja az időt, időfüggővé válik, naptárt, órát készít, láthatóvá teszi az időt, s napjainkban mintha egy újabb időtlenség, széles jelen felé haladna az informatika jóvoltából. Az emberiség a térből alakítja az időt, majd lineárisnak és cirkulárisnak tekinti, és sokféleképpen gondolkodik róla. A magyar az ősmúltat és a múltat szegmentálta (elbeszélő múlt, analitikus múltak), majd ezek szükségtelenné váltak, kikoptak a nyelvből.
Kötetünk öt tematikus egységbe foglalja az idő szemiotikai vagy szemiotikai aspektusú problematikáját. Az idő alapfogalmai részben filozófiai, kognitív (pszichológiai, sőt pszichoanalitikus), szociológiai megközelítések érintkeznek a szemiotikai látásmóddal. Ezt követik az idő elsősorban antropológiai látásmódú elemzései: hiszen talán az antropológiai megközelítések állnak legközelebb a szemiotikához. A kulturális antropológia módszerei részben megegyeznek a szemiotika módszereivel, például a megközelítési módok szabad megválasztása, a megfigyelés, a prekoncepció-mentesség. Az idővel kapcsolatos témák többsége a kulturális tematikába sorolható: kulturális emlékezet, művészettörténet, irodalom, film, technikatörténet. Természetes kapcsolat van az idő és az információ, az információáramlás között, különös tekintettel a gyorsuló idő jelenségére. Mivel a szemiotika kezdetektől szoros viszonyt ápol a nyelvtudománnyal, a nyelvészeti megközelítések ebben a kötetben is uralkodnak. Ilyen témák kerülnek elő idő és nyelv kapcsán: az idő nyelvi képe, igeidők (ezek korábban kognitív megközelítésben is), az idő frazeológiája, nevek változása az idő tükrében, valamint a retorikai idő kérdése.

Szerzők: Az idő alapfogalmai: Tolcsvai Nagy Gábor, Kapitány Ágnes, Kapitány Gábor, Voigt Vilmos, Szívós Mihály, Csányi Gergely; Az idő és az ember: Balázs Géza, Terdikné Takács Szilvia, Tokaji Ildikó, Gráfik Imre, Ortutay Katalin; Az idő és a kultúra: Büky László, Újvári Edit, Nagy Dániel, Szirmai Éva, Deák-Sárosi László; Az idő és az információáramlás: Kollár Csaba, Koltay Tibor, Tomori Tímea; Az idő és a nyelv: Pátrovics Péter, Pomozi Péter, Kissné Rusvai Julianna, Dallos Edina, Már Orsolya, Pölcz Ádám

ISSN 1418-253X ISBN 978-615-5597-08-4

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Az idő szemiotikája” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra