Büky László: Dolgok, tárgyak, személyek

2500 Ft

Kategória:

Leírás

Nyelvtörténeti tanulmányai adják Büky László e kötetének anyagát. A könyv harmincegy szó, illetőleg szókapcsolat etimológiáját tartalmazza. Némelyik a korai magyar bibliafordításokban (Müncheni Kódex, Bécsi kódex: adeſpes, megko̗uè2edet è nepnèc o̗ ʒu̇uo̗c, Jessze) vagy másutt fordul elő, így a Laskai Sorokban (1433): ÿſtennek teſte ÿdeſegh. A latin, esetleg a görög megfelelők, a későbbi fordítások figyelembevételével történik a szómagyarázat, mint a Jessze (héber Jisaj, a latinos Isai, a görög Ἰεσσαί, a héberes Jesajáhú) esetében.


Több szófejtés az Erdélyi magyar szótörténeti tár anyagának magyarázatlan kifejezéseinek jelentését tárja föl: folio ora, garkű, keö Bors; mezes Ken­der mag fossa, kukorló szarka fészek bástya, teöreökleö. Néhány szó vagy kifejezés nyelvjárási hátterű: bosnyáknyaku, zsidó nyelü ké̬is, csinógli, mosolog, mind a ragajja; Vosseggw és rézfaszú. A szófejtések nem csupán hangtani, szótani, mondattani alapon állnak, szükséges hozzájuk a művelődéstörténeti háttér. Például a folio ora nem ’folyó óra’, vagyis víz lecsorgásával kapcsolatos, hanem a foliot mint tech­nikai szerkezet szabályozza, a mezes Kender mag fossa a korabeli orvosság (méz­zel kevert kendermagpép).


A tanulmánygyűjtemény egésze a felsőoktatás minden szintjén használható a magyar nyelvtörténeti tanulmányok kiegészítésére és elmélyítésére, továbbá a szélesebb olvasóközönség érdeklődésére is számíthat a hazai tudományosság képviselői mellett.


Vásárolja meg egyben Büky László kiadónknál megjelent könyveit kedvezménnyel: 

Lírai én a tárgyi és szellemi világban. Füst Milán költői nyelvének szemiotikai, szövegtani és stilisztikai háttere (2018) 2500 Ft

Versek, szavak, szerkezetek Weöres Sándor lírájában (2019) 2500 Ft

Karinthy és a nyelv (2020) 3500 Ft 

Dolgok, tárgyak, személyek. Régi magyar szavak magyarázatai (2500 Ft)

Ábrázoltságjelek és stílusképek Krúdy Gyula szövegvilágából (3000 Ft)

Összesen: 14.000 Ft, de egyben most: 10.000 Ft (és a postaköltséget is átvállaljuk). 

A könyvcsomag egyben csak az iroda@e-nyelv.hu címen rendelhető meg! 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Büky László: Dolgok, tárgyak, személyek” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra