Akció!

Gyümölcsneves könyv

2500 Ft

Kategória:

Leírás

Az alma nem esik messze a fájától, Savanyú a szőlő, Egy tálból cseresznyéznek… – bizonyítékok szólás- és közmondáskincsünkből a gyümölcsnevek sokrétű használatára. De honnan erednek ezek az elnevezések?
A Gyümölcsneves könyvből megtudhatjuk, hogyan adtak nevet elődeink a terméseknek, amikor kezükbe vettek egy-egy lédús narancsot, pirospozsgás almát vagy egy fürt szőlőt. A kötet több mint száz gyümölcsnév kialakulását és kultúrájának történetét tárgyalja. Tudományos alapossággal ismerteti szerepüket az emberiség életében az ókortól napjainkig, valamint néprajzi vonatkozásaikat, helyüket a hiedelemvilágban.

A szócikkek első része tartalmazza a címszóról föllelhető adatokat: a jelentést, az első felbukkanást a magyar írásbeliségben és a név további szótörténetét, a nyelvjárási adatokat, majd a magyarázó rész foglalkozik a szó eredetével, a névadással és az idegen nyelvi megfelelőivel. A névvel kapcsolatos tudnivalók után a gyümölcsök hiedelemvilágban betöltött szerepéről és számos kultúrtörténeti érdekességéről olvashatunk.

A kötetet ajánljuk mindazoknak, akik kíváncsiak a csodálatos növényvilágra, a ízletes és hasznos gyümölcsök neveire, és akik többet szeretnének megtudni a gyümölcstermő fákról, cserjékről.

A szerző, Rácz János számos szakkönyv írója. Érdeklődésének középpontjában a szókutatás áll, vizsgálódásai a magyar szakszókincs egyes fogalmi csoportjainak a történeti-etimológiai szempontú földolgozására irányulnak. A Gyümölcsneves könyv sokéves gyűjtőmunka, kutatás és rendszerezés eredménye.

További információk

Szerzők

Kiadó

Oldalszám

Kiadás helye

Kiadás éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gyümölcsneves könyv” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra