Akció!

Gyümölcsneves könyv

3500 Ft 2500 Ft

Kategória:

Leírás

Az alma nem esik messze a fájától, Savanyú a szőlő, Egy tálból cseresznyéznek… – bizonyítékok szólás- és közmondáskincsünkből a gyümölcsnevek sokrétű használatára. De honnan erednek ezek az elnevezések?
A Gyümölcsneves könyvből megtudhatjuk, hogyan adtak nevet elődeink a terméseknek, amikor kezükbe vettek egy-egy lédús narancsot, pirospozsgás almát vagy egy fürt szőlőt. A kötet több mint száz gyümölcsnév kialakulását és kultúrájának történetét tárgyalja. Tudományos alapossággal ismerteti szerepüket az emberiség életében az ókortól napjainkig, valamint néprajzi vonatkozásaikat, helyüket a hiedelemvilágban.

A szócikkek első része tartalmazza a címszóról föllelhető adatokat: a jelentést, az első felbukkanást a magyar írásbeliségben és a név további szótörténetét, a nyelvjárási adatokat, majd a magyarázó rész foglalkozik a szó eredetével, a névadással és az idegen nyelvi megfelelőivel. A névvel kapcsolatos tudnivalók után a gyümölcsök hiedelemvilágban betöltött szerepéről és számos kultúrtörténeti érdekességéről olvashatunk.

A kötetet ajánljuk mindazoknak, akik kíváncsiak a csodálatos növényvilágra, a ízletes és hasznos gyümölcsök neveire, és akik többet szeretnének megtudni a gyümölcstermő fákról, cserjékről.

A szerző, Rácz János számos szakkönyv írója. Érdeklődésének középpontjában a szókutatás áll, vizsgálódásai a magyar szakszókincs egyes fogalmi csoportjainak a történeti-etimológiai szempontú földolgozására irányulnak. A Gyümölcsneves könyv sokéves gyűjtőmunka, kutatás és rendszerezés eredménye.

További információk

Szerzők

Kiadó

Oldalszám

Kiadás helye

Kiadás éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gyümölcsneves könyv” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra