Hűség a változáshoz

1000 Ft

Halmai Tamás

Interkulturális Kutatások Kft.

Budapest, 2019

124 oldal

Kategória:

Leírás

A talán, a között, a mintha nyelvi-szellemi hálózata. A kérdések és a feltételes mód tapintatos bizonytalansága. Megkapaszkodni (és/vagy elakadni) a pillanatban. Tárgyak, növények, állatok létformáit fürkészni – de nem szemmel. Az énben lakó idegen. Az univerzum, mely fölöttünk feszül, de magunkban ismerünk esszenciájára. A kihagyásos versbeszéd hézagmentessége. A rendszert nem igénylő rend alakzatai. A metafizika – mint nyelvi-poétikai vívmány. A kapcsolatok, az egymás létalapító minőségei.

A megismerő ambíció fáradhatatlansága – s a formai kísérletezés szabadsága. A nyitott nyelv poétikája. Mintha ezek között… Talán.

Bertók László (1935) nem a megtalált igazságok, hanem a kereső nyelvelkötelezettje. Poétikai kultúrája a kortárs magyar költészet egyik legizgalmasabb fejleménye. Halmai Tamás (1975) esszéisztikus kismonográfiája a Kossuth-díjas alkotó életművének alakulását kíséri nyomon – kötetről kötetre, ámulatról ámulatra. Hiába forgatod a szót, / hallgatsz el, nyelvedet kiöltöd, / nem a költő az olvasót, / az olvasó írja a költőt? (Hiába forgatod a szót?)

A kötet az IKU-Tár 11. darabja.

ISSN 2416-0652 ISBN 978-615-5597-12-1

Halmai Tamás további kötetei kiadónk gondozásában:

Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák (2018)

Versmeditációk. Fodor Ákos-olvasókönyv (2018)

Nikla és Dardzsiling között. 33 verselemzés (2019)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hűség a változáshoz” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra