Veszelszki Ágnes: Karanténszótár

1000 Ft

Veszelszki Ágnes

Interkulturális Kutatások Kft.

Budapest, 2020

84 oldal

Kategória:

Leírás

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, közgazdász, újmédia-kutató. A Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézetében működő Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék tanszékvezető egyetemi docense. Fő kutatási területei: a digitális kommunikáció megújuló formái; marketing és nyelvészet; tudománykommunikáció, borkommunikáció, protokoll. Deme László-díjas (2018); 2020-ban az év oktatójává választották.

Kereken 400 szó vagy kifejezés. Egy számmal jellemezve ez a 2020-as Karanténszótár tartalma. A világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk teljes megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az új, nyelven kívüli jelenségek megnevezésére. Ez a nyelven kívüli ok indokolhatja az új szóteremtések robbanásszerű megjelenését. A magyarázatokkal és valós példamondatokkal ellátott szógyűjtemény a 2020 januárja és júniusa között megjelent új szavakat, ún. neologizmusokat tartalmazza. Kór- és kordokumentum.

A kötetről szóló ismertetés: https://24.hu/tudomany/2020/07/17/koronavirus-uj-szavak/

Interjú a szerzővel és a kötet ismertetése: https://www.nyiregyhaza.hu/post/fotelvirologus-elgyorfipalisodik-karantenhaj-a-covid-19-meg-a-szokincsunkre-is-hatott-2020-12-07

Értékelések

 1. Dr. Puli Edit

  Csak hogy ördögpörkölt ne maradjon nyeregben: Olyan kis butuska szegény, hogy az egésznek a mondanivalóját sem értette meg. Ez tudomány, rendkívül fontos társadalomtudományi jelenség a nyelv megváltozása, kiváltképp ilyen krízis időszakokban! És szegény azt sem tudja, mennyi munka van egy ilyen kiadvány mögött…hát nem ezer forint értékű! És sajnos tömegesen nem is fogják megvenni….túl sok az ördögpörkölt-féle az országban :(. Én viszont tanítani is fogom, méghozzá egyetemen ezt a friss szakirodalmat :)!!!

 2. Mambuka

  Nekem tetszik, megveszem, nagyon jó ötlet! A nyelvünk humora felpezsdítő — szegény, mérges dögpörkölt… 🙂

 3. mzx777

  Én csak azt nem értem, hogy ördögpörköltnek miért is kell sorozatban sértegetnie a másikat ahhoz, hogy valós vagy vélt igazát bizonyítsa. Mint az óvodában, amikor a vitát egy gyerek azzal zárja le, hogy „hülye”. Csakhogy itt arról megy a beszélgetés, hogy valami a nyelvtudomány szempontjából szakirodalom vagy se.
  Amúgy szerintem ez gyűjtés, a gyűjtés része a tudományos tevékenységnek, a gyűjtés semmiképp sem kitaláció, maximum azon vitatkozhatunk, hogy az eredményét hová soroljuk.
  Addig értem is, hoyg a gyors megjelenés kétségeket ébreszt, de ezenkívül nem látok más érvet, csak sértegetést.
  Ördöglakat! Ha érvet is mondanál? Én belenéztem, és hallottam azokat a kifejezéseket, amiket láttam (megengedem, nem láttam mind a 400-az, csak a töredékét), de legalább az a 7-ből 6 szó, amit látta, legalább 3 ember által ismert volt: a szerő, akitől én hallottam, és én magam. Tehát ez a hét szó nem kitaláció.
  És _feltételezem_, a többi szó is olyan, amit legalább két ember ismer. Csak egy példa: az aperitf törzs teljesen közönségesen használt szó a neten.

  Szegény mérges ördögpörkölt… (bocs a plágiumért)

 4. ördögpörkölt útravaló

  Ó, milyen gerinces megoldás csak a támogató megoldásokat benthagyni…

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra