Leírás
A valamikor színes pálinkakultúra a 20. század második felében elszürkült, ám a rendszerváltás után ismét föllendült. Egyre több helyen találkozni helyi, táji (eredetvédett) pálinkákkal, régi ágyaspálinkák hagyományának fölélesztésével. 2002-től a pálinka hivatalosan is számon tartott hungarikum. Egyre több látványfőzde épül, pálinkáriumok nyílnak, hangulatos pálinkakóstolókat, pálinkafesztiválokat rendeznek, van a pálinkának szentje (Szent Miklós), napja (december 6.), városa, lovagrendje, sőt már pálinkaszentelést is tartottak a miskolci ferences templomban.A kötet tartalmából: A népi italok kutatástörténete, Az égetett szesz meghatározása, típusai, elterjedése, Az egyes pálinkafélék megjelenése Magyarországon, A magyar pálinkafőzés története, gyakorlata, szabályozása, Történeti-népi pálinkák, Népi pálinkafőzés, A pálinka tárolása, Eredetvédett magyar pálinkák, A pálinka árusítása és mértékegységei, A mindennapok és a jeles alkalmak pálinkafogyasztása, Pálinkával kapcsolatos jóslások, hiedelmek, gyógyítások, A pálinka a munkásság életében, A pálinka nyelvészete, A pálinka folklórja és irodalma, A pálinka reneszánsza és gasztronómiája, A pálinkázó magyar…
Balázs Géza további pálinkáskönyvei is megrendelhetők:
Pálinkás szavak szótára (2020)
Pálinka-kislexikon (2020)
Hasonló jellegű könyvek kínálatunkból:
Gasztroszemiotika. Az étkezés jelei (2012)
Közelítések a pálinkakultúrához (2013)
Rácz János: Gyümölcsneves könyv (2014)
Értékelések
Még nincsenek értékelések.