Nagy párlat- és pálinkakönyv

3900 Ft

Pálinkás jó reggelt! A magyar nép elsősorban borivó, de a magyaros italok rangsorában második helyen a pálinka áll. Sokféle hagyományos, nemzeti pálinkánk van: a kecskeméti fütyülős barack-, a szatmári szilva-, a halasi körtepálinka. Magyarországon a vendégfogadás elképzelhetetlen egy stampedli pálinka nélkül. Az első pohár a barátságé, a második a vidámságé, a harmadik a gyalázaté figyelmeztet a szólás a pálinka hatására, egyúttal a mértékletességre. Egy liter sem használ jobban, mint egy pohár.

Kategória:

Leírás

A valamikor színes pálinkakultúra a 20. század második felében elszürkült, ám a rendszerváltás után ismét föllendült. Egyre több helyen találkozni helyi, táji (eredetvédett) pálinkákkal, régi ágyaspálinkák hagyományának fölélesztésével. 2002-től a pálinka hivatalosan is számon tartott hungarikum. Egyre több látványfőzde épül, pálinkáriumok nyílnak, hangulatos pálinkakóstolókat, pálinkafesztiválokat rendeznek, van a pálinkának szentje (Szent Miklós), napja (december 6.), városa, lovagrendje, sőt már pálinkaszentelést is tartottak a miskolci ferences templomban.

A kötet tartalmából: A népi italok kutatástörténete, Az égetett szesz meghatározása, típusai, elterjedése, Az egyes pálinkafélék megjelenése Magyarországon, A magyar pálinkafőzés története, gyakorlata, szabályozása, Történeti-népi pálinkák, Népi pálinkafőzés, A pálinka tárolása, Eredetvédett magyar pálinkák, A pálinka árusítása és mértékegységei, A mindennapok és a jeles alkalmak pálinkafogyasztása, Pálinkával kapcsolatos jóslások, hiedelmek, gyógyítások, A pálinka a munkásság életében, A pálinka nyelvészete, A pálinka folklórja és irodalma, A pálinka reneszánsza és gasztronómiája, A pálinkázó magyar…

Balázs Géza további pálinkáskönyvei is megrendelhetők:

Pálinkás szavak szótára (2020)

Pálinka-kislexikon (2020)

Hasonló jellegű könyvek kínálatunkból:

Gasztroszemiotika. Az étkezés jelei (2012)

Közelítések a pálinkakultúrához (2013)

Rácz János: Gyümölcsneves könyv (2014)

További információk

Szerzők

Kiadó

Oldalszám

Kiadás helye

Kiadás éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Nagy párlat- és pálinkakönyv” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra