Népi ételreceptek

1550 Ft

Egy anyanyelvi pályázat legjobb munkái
Válogatás a 2020. évi anyanyelvi pályázat legjobb munkáiból
Szerkesztette: Balázs Géza – Barta Éva – Minya Károly

Anyanyelvápolók Szövetsége – Inter Kft.
Budapest, 2020

228.o.

Elfogyott

Kategória:

Leírás

Káposztás paszulyleves, rőstölt bableves, herőce, kőttes palacsinta, diós prósza… A hagyományos, népi táplálkozás iránt fokozott az érdeklődés. Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2020-ban népi ételreceptekre hirdette meg a kulturális kormányzattal közös, 20. anyanyelvi pályázatát. A kiírásban népi, helyi (paraszt)ételek és italok néprajzi-nyelvjárási leírása szerepelt. Felhívták a gyelmet arra is, hogy az ételreceptek gyűjtése során különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a sajátos nyelvi leírásra: az ételek, hozzávalók megnevezésére, a készítés módozataira. Nem volt követelmény a tudományos nyelvjárási lejegyzés, de törekedni kellett az élőszavas jellemzők visszaadására. És egyéb nyelvi érdekességeket tartalmazó, nem nyelvjárásban elmondott, leírt recepteket (például irodalmi recepteket) is be lehetett küldeni.

A pályázatra beérkezett több tucat pályamű közül 24-et tartalmaz jelen válogatásunk. Az első részben leírások, a második részben változatos stílusú receptek kaptak helyet: 1. Levesek, 2. Előételek, saláták, innivalók, 3. Tésztaételek, édes és kelt tészták, 4. Egytálételek, főzelékfélék, húsételek, 5. Sütemények, torták, vegyes édességek. A válogatás végén közöljük a gyűjtők-pályázók bemutatkozó írását is. A kötet használatát tárgymutató könnyíti meg.

Ugyanebben a sorozatban jelent meg, és rendelhető:

19. Rímes nyelvi játék

18. Diáknyelv – diákszótár

17. Hobbinyelvek

16. Nyelvi esszék

15. Nyelvi anekdoták

14. Élő tájnyelvek

A könyvről írják: 

Nem elég a recept, a szív is kell hozzá

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Népi ételreceptek” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra