Leírás
Káposztás paszulyleves, rőstölt bableves, herőce, kőttes palacsinta, diós prósza… A hagyományos, népi táplálkozás iránt fokozott az érdeklődés. Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2020-ban népi ételreceptekre hirdette meg a kulturális kormányzattal közös, 20. anyanyelvi pályázatát. A kiírásban népi, helyi (paraszt)ételek és italok néprajzi-nyelvjárási leírása szerepelt. Felhívták a gyelmet arra is, hogy az ételreceptek gyűjtése során különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a sajátos nyelvi leírásra: az ételek, hozzávalók megnevezésére, a készítés módozataira. Nem volt követelmény a tudományos nyelvjárási lejegyzés, de törekedni kellett az élőszavas jellemzők visszaadására. És egyéb nyelvi érdekességeket tartalmazó, nem nyelvjárásban elmondott, leírt recepteket (például irodalmi recepteket) is be lehetett küldeni.A pályázatra beérkezett több tucat pályamű közül 24-et tartalmaz jelen válogatásunk. Az első részben leírások, a második részben változatos stílusú receptek kaptak helyet: 1. Levesek, 2. Előételek, saláták, innivalók, 3. Tésztaételek, édes és kelt tészták, 4. Egytálételek, főzelékfélék, húsételek, 5. Sütemények, torták, vegyes édességek. A válogatás végén közöljük a gyűjtők-pályázók bemutatkozó írását is. A kötet használatát tárgymutató könnyíti meg.
Ugyanebben a sorozatban jelent meg, és rendelhető:
19. Rímes nyelvi játék
18. Diáknyelv – diákszótár
17. Hobbinyelvek
16. Nyelvi esszék
15. Nyelvi anekdoták
14. Élő tájnyelvek
A könyvről írják:
Nem elég a recept, a szív is kell hozzá
Értékelések
Még nincsenek értékelések.