Adamikné Jászó Anna: Retorikai kisszótár

1000 Ft

Adamikné Jászó Anna

IKU-Inter
Budapest, 2020

100 oldal

Kategória:

Leírás

A Retorikai kisszótár a Stilisztikai kisszótár (IKU-Tár 7–8.) párja. A retorikai hagyomány szerint a szónoknak öt feladatot kell elvégeznie ahhoz, hogy beszéde létrejöjjön. Először meg kell határoznia tételét, össze kell gyűjtenie anyagát és érvelési technikáit: ez a feltalálás (inventio) folyamata. Második lépésként fel kell építenie mondanivalóját, ez a szerkesztés (dispositio).
Harmadjára szavakba kell öntenie mondanivalóját, ez a kifejezés (elocutio, stílus). Azután meg kell terveznie az előadásmódot (pronuntiatio). Végül meg kell tanulnia mondandóját, ez az emlékezetbe vésés (memoria).

Ebből a folyamatból a Stilisztikai kisszótár kiemelte az elocutiót, mivel itt sok fogalmat kellett bemutatni, mindig idézetekkel illusztrálva.

A jelenlegi Retorikai kisszótár a többi négy területhez tartozó lényeges fogalmakat mutatja be csaknem 250 rövid szócikkben. Célja az eligazítás, a gyors tájékoztatás.

A gondolkodási műveletek és a stilisztikai eszközök kapcsolatban vannak egymással, pontosabban fogalmazva: számos stíluseszköznek megvan a gondolkodási háttere, azaz a retorikai toposzokon alapulnak bizonyos stíluseszközök. Erre a kapcsolatra utalunk, úgyhogy az alapvető stilisztikai terminusok ebben a szótárban is szerepelnek.

A szótár végén egy szómutató található, mégpedig az idegen nyelvű terminusok listája, utalással a megfelelő szócikkre.
A szótár szerzője Adamikné Jászó Anna, az ELTE professor emeritusa.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Adamikné Jászó Anna: Retorikai kisszótár” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra