Akció!

Szemed a pályán legyen! Mozdonyfüstös néprajz 

1900 Ft

Vasútnéprajz, vasútantropológia, a vasút szemiotikája… Mind olyan fogalmak, amelyeket csak a legutóbbi időben vezettünk be.

Kategória:

Leírás

Balázs Géza – Molnár Gergely (szerk.)

Magyar Szemiotikai Társaság, Budapest, 2017. 196 old.
A vasút gazdasági-társadalmi-kulturális szerepével, hatásával kapcsolatos tudományos érdeklődés különösen a vasutak visszaszorulásával, szerepük átrendeződésével vált fontossá. A Talpfák első kötetében tárgyaltuk a vasútmegszüntetések társadalmi, néprajzi hatásait. Az ehhez szorosan kapcsolódó jelen kötetben olvashatnak általában a vasútantropológiáról, a vasutak jövőjéről. Összefoglalót közlünk a Kecskemét és Nagyvárad környéki (partiumi) vasúthálózatról. Közreadunk vasúti életképeket: itt a főszereplő a bakterház és a bátaszéki vasutaskirály. A vasúttal kapcsolatos kulturális reflexiók között elemezzük a vasutasnyelvet, a vasúttal kapcsolatos jeleket, szépirodalmat, karikatúrákat és a vasúti fényképvadászatot. Tanulmányaink között szerepel az első magyar skanzenvasút történetének megírása is. Szerzők: Balázs Géza, Bednanics Gábor, György Sándor Balázs, Kemecsi Lajos, Máté György, Molnár Gergely, Nagy József, Sári Zsolt, Tótfalusi Miklós.

Kötetünk szerzői kötöttpályásoknak vallják magukat, a vasút világának elkötelezett dokumentálói, a vasútnéprajz, vasútantropológia hétköznapi munkásai, akik e téren végzett önzetlen tudományos, társadalmi tevékenységüket tovább kívánják folytatni. Várható lesz még Talpfák III. is.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szemed a pályán legyen! Mozdonyfüstös néprajz ” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra