310. Máriabesnyő

2024. 06. 09. nincs hozzászólás

Ma Gödöllő része Máriabesnyő, az ország egyik leglátogatottabb Mária-kegyhelye.

Máriabesnyőn Grassalkovich Antal építtetett kápolnát. Az építkezéskor 1759. április 1-jén egy csontból készült Mária-szobor került elő. 

„Fidler János… gödöllői születésű negyvenéves kőműves álmot látott. El is beszélte álmát a környékbelieknek, és hozzátette, hogy ugyanakkor titokzatos szózatot is hallott: „Ha a templom romjai közt, ahol hajdan a főoltár állott, ásni fogsz, szép tárgyat találsz.” Serényen fogott neki a munkának, és alig vette kezébe a csákányt, azonnal észrevette, hogy a vas valami kemény tárgyba ütődött. Egy jókora kő volt. Mikor a követ kiemelte és szétporlasztotta az alatta lévő homokos földet, egy sárga földdel belepett csonttárgyat talált. A törmeléktől megtisztítva azonnal fölfedezte, hogy az a Boldogságos Szűz Mária szobra. Úgy érezte, hogy álmát és az abban hallott titokzatos jóslatot beteljesedve látja. A szobrocskát azonnal üvegszekrénybe foglaltatta, s a kegyes gróf engedelmével az újonnan építendő templom oltárán felállította.”



Grassalkovich Antal a kápolnához 1768 és 1771 között egy barokk stílusú alsó és egy felső templomot építtetett. A templombelsőt Márton Lajos 1941–1942 között készített freskói díszítik. A kegytemplom 2008-ban basilica minor (kis bazilika) rangot kapott. A búcsúnapok: ápr. 19., jún. 29. és aug. 13–15. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra