címek helyesírása

2008. 11. 19.

Kedves Veres Anna, Több kérdéssel keresem, melyekre saját magam nem tudok határozott választ adni.
1. A magyar sajtóban egyaránt lehet Dmitrij Medvegyevről és Dimitrij Medvegyevről olvasni. Bródy János dalszövegében Dimitrij mesél Lénáról és nem Dmitrij. Ha továbbmennék, akkor az is felmerülhet, hogy szükség van-e a szó végi „j” hangra… Lévén, hogy egy fontos nagyhatalom elnökéről van szó, jó lenne pontos magyarázatot adni arra, hogyan kell írni a vezető keresztnevét, és miért kell úgy írni. (Dmitrij Ivanovics Mengyeljev vagy Dmitrij Ivanovics Mengyelejev?)
2. Vezetőhelyettes vagy vezető-helyettes? A Word helyesírási programja a kötőjeles változatot javasolja. (A miniszterhelyettes egy szó.)
3. Taijiquan-előadás? Kötőjellel? (Én inkább a pinyin átírást használnám, és nem a magyar átírást.)
4. Kung-fu. Kötőjellel. Kung-fuzott. Ebben az esetben is kötőjellel? (Jó lenne, ha a „Magyar helyesírási szótár” végre tartalmazna ilyen általánosan használt, de idegen eredetű szavakat is.)
5. Thai (maláj) elnök vagy thaiföldi (malajziai) elnök. Az előbbire szavazok.
6. Légiipar vagy légi ipar. A „légi” szó egybeírása az azt követő szóval igen elbizonytalanító.
7. Miért látom egyre gyakrabban, hogy például egy filmcímhez (vagy bármely két vagy több szóból álló tulajdonnévhez) kötőjellel csatolják a toldalékot? Pl. Láttam a Tigris és sárkány-t.

A nyelvi gyorsszolgálatban csak egy-egy kérdésre válaszolunk. Ha több kérdésre szeretne választ kapni, akkor megrendelheti személyre szóló szolgáltatásunkat.

Most utolsó kérdésére (7.) válaszolok, amelyben a címek toldalékolása felől érdeklődött. Jól gondolja, hogy az idézett esetben nem szükséges a kötőjel. A ragokat és a jeleket a címekkel általában egybeírjuk. Tehát: Tegnap láttam a Tigris és a sárkányt. A valamilyen írásjellel lezárt, illetve ragra végződő címekhez azonban már kötőjellel kapcsoljuk a ragokat és a jeleket: Juhász Gyula versének, a Szerelem?-nek …; Kosztolányi egy korai versében, Egy őrülthöz-ben. A jóhangzás érdekében azonban ragos címhez újabb rag függesztését lehetőleg el kell kerülni: Az Utazás az éjszakában c. filmben Katharine Hepburn játssza az egyik főszerepet.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra