Az év szavai, 2023

2023. 12. 08. 1 hozzászólás

Az év tükre szavakban

Íme a 2023 év listája magyarázatokkal:



Az év szava: chatGPT. Az év szava kétségtelenül a 2022 végén a mesterséges intelligencia megfogható, világunk valamennyi alrendszerébe berobbant chatGPT (kiejtve: csetdzsípití), vagyis emberi kérésre szöveget létrehozó algoritmus. Megdermedtek a tanárok, akkor mostantól hogyan tudják megkülönböztetni, hogy tanuló vagy gép írta-e szöveget, és vajon szükség lesz-e a munkájukra. Megörültek a tanulók, hogy mostantól már nem kell házi feladatot írni. Elgondolkoztak a filozófusok, hogy vajon a mesterséges intelligencia okosabbá teszi-e, vagy éppen kiváltja az embert. A hírek szerint a chatGPT írt már miniszternek kiállításmegnyitót, megíratták vele Az ember tragédiája 16. színét, kevert új kóla ízt, gyártott már jogszabályt, amit „csont nélkül” elfogadtak, s valószínűleg nem kérdés, hogy sok tudományos dolgozatnak is ő a szerzője. Mi is megkérdeztük tőle, hogyan nevezzük magyarul? Javaslatai: BeszélgetőMester, CsevegőMester, a GPT-t pedig generatív próbálkozású transzformátornak nevezte. Még ilyen magyarításokkal találkoztunk: szöveggép, szövegtenyésztés, szöveggeneráló, robotszövegíró, automatikus szöveglétrehozó, szöveggeneráló program. Azt is megkérdeztük tőle, hogy szerinte mi lenne az év szava 2023-ban. Azt válaszolta, hogy a tudása csak 2022-ig terjed. Lehet, hogy a közmondás a jövőben azt tartja majd, hogy „gép testben gép lélek?” (Szűts Zoltán)



Az év antiszava: lombkoronasétány. A lombkoronasétány az új magyar narancs? Hogyan kerül az eredetileg trópusi őserdőben található, Costa Ricából származó turisztikai attrakció a magyar Alföldre? 2023 márciusában robbant a hír: az Alföldön, Nyírmártonfalván EU-támogatásból lombkoronasétány létesült, miközben a körülötte lévő erdőt kivágták. Kiderült, Európában, ahol egyelőre még nincsenek trópusi őserdők, egyre több a lombkoronasétány. Pont olyan, mint a magyar narancs: „Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk!” mondhatnánk Pelikán elvtárssal. 2023-ban Európában a lombkoronasétány leginkább a felelőtlen pályáztatás és pénzégetés jelképe. (Pölcz Ádám)



Az év ifjúsági szava: pacek. Ha valami nagyon jó, menő, vagány, tetszik, az lehet kúl, tök király, vagy pacek. „Arabos a pacekom”, énekli Azahriah 3korty című slágerében. PSG Ogli 7 tiktoker szerint a lényeg a pacek stíl, a legjobb pacekot kell mindig hozni, és a vendégei pacekjáról is gondoskodik. Egy Z generációs vallomása pedig: „attól, hogy az Instám pacek, a lelkem még lehet romokban”. Ha valakinek pacekba nyomjuk, azt jelenti, hogy az arcába, a képébe vágjuk. A pacek alapjelentése tehát: arc. A pacek szó régi, de újra és újra felkapja az ifjúság. A pacek minden valószínűség szerint a valamivel jobban ismert pacák szavunkkal áll rokonságban. A pacek formára A magyar tolvajnyelv szótára című, 1924-ben megjelent kötetben találjuk az első adatot. Etimológiai szótáraink szerint e két szó közös eredetű, mindkettő egy pacef ~ parcef hangzású jiddis szóból származik, amelynek jelentése arc, férfi lehetett. Nyelvünkben alighanem szóhasadással különült el egymástól a pacák és a pacek alak. A pacákhoz a férfi, a pacekhoz az arc jelentés rögzült. (Minya Károly)



Az év irodalmi szava: hazaszótár. Mindenkinek van egy saját, fejben tartott szótára, melynek lapjain anya és apa, a testvérek, a rokonok, a szerelmek, a gyerekek, a szülőhely, a szülő- és anyaföld, az anyanyelv, az első szavak, lépések, iskolák, alkotások szerepelnek, s melyek értelemszerűen összekapcsolnak bennünket életünk leginkább meghatározó személyeivel, közösségeivel, megtartó hagyományaival. Az író szerint a hazaszótár: szövegfüzér, búvópatakszerűen vissza-visszatérő motívumokkal, idézetekkel, amelyek kapaszkodónak bizonyulnak nehéz pillanatokban, gondolatszegény időszakokban. A kifejezés Demeter Szilárd 2023-ban megjelent esszékötetének címéből származik: A valahol szabadsága: rendhagyó hazaszótár. Mindenkinek fontos őriznie és gondoznia kertjét, nyelvét, hazaszótárát. (Balázs Géza)

Információ: iroda@e-nyelv.hu. Az év szava kiválasztásában együttműködött: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhely. 

A 2022. év szavai itt olvashatók: https://e-nyelv.hu/2022-12-22/az-ev-szavai-2022/

A 2021. év szavai itt böngészhetők: https://e-nyelv.hu/2021-12-29/az-ev-szavai-2021/

A 2020. év szavai itt tekinthetők meg: https://e-nyelv.hu/2020-12-18/az-ev-szavai-2020/

A 2019. év szavai itt: https://e-nyelv.hu/2019-12-31/feny-horror-mutimit-2019-szavai-voltak/

Honlapunk keresőjében 2010-ig visszamenőleg megtalálják az év szavait!

1 hozzászólás

#1 Lomb Kató 2024.03.10.10:09:38

Próféták és bátrak vagytok, ha már tavaly megmondtátok, hogy a lombkoronasétény lesz az év antiszava. Azután kezdett az integritás hatóság nyomozni, és elég sok szabálytalanságot talált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra