15 éves az E-nyelv Magazin

2024. 03. 07. 1 hozzászólás

Az 57. szám: Visszaszervesítés

A 2009-ben indult E-nyelv Magazinnak eddig 56 száma jelent meg, s most, a 15. évfolyam 1. száma az 57. Ennek témája a „visszaszervesítés”, azaz a hagyományok fölidézése, újraindítása. Öt tanulmány járja körül a témát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolája hallgatóinak írásai. „Míg más földrészeken több évszázados előadóművészeti hagyományok töretlenül fejlődtek, addig Európában a középkori, ugyanakkor szakrális alapokról induló színjátszásról csak töredékes tudásunk lehet, amelyek hiteles felidézésére, azaz „visszaszervesítésére” tett törekvések további kérdéseket vetnek fel” írja Pintér-Németh Géza. „Vannak kutatók, akik a hidat keresik a tudományos és a spirituális viszonyok útvesztőjében mind a két terület tapasztalatait megismerve, azokat egymással kiegészítve” példákkal is kiegészítve olvasható Ragány Misa írásában. Majd:„a pszichomágia tanácsokat ad a problémák megoldására a mágia technikáinak nem babonás módon történő alkalmazásával…” mutat be egy egyedülálló színházi kísérletet Szántó Száva.A visszaszervesítésre két mai magyar példa. Török Katalin az archaikus és a neoimák jelentőségéről ír: „Az európai népköltészet egyik legrégibb rétegei az archaikus imák, amelyek a hagyományos vallási kereteken kívül helyezkednek el. Ezek az imádságok olyan tudatalatti mechanizmusokat aktiválnak, amelyek hatással lehetnek az egyén mentális és érzelmi állapotára. A mai napig megfigyelhető az irántuk való igény, hiszen modern formái is kialakultak”.  Kaj Ádám János példát hoz arra, hogyan szervesülhet a reneszánsz korának szövege a mai internetes kommunikációval. 



Az E-nyelv Magazin összes száma olvasható a honlapon (wwww.e-nyelvmagazin.hu), valamint itt: https://epa.oszk.hu/html/vgi/kardexlap.phtml?aktev=2009&id=2263

A 15 éves E-nyelv Magazin köszöntése, egyben lapszámbemutatója 2023. március 16-án szombaton lesz a berettyóújfalusi Nadányi Zoltán Művelődési Házban (Bajcsy Zs. u. 27.) A magazinhoz kapcsolódó konferencia pedig 2024. május 31-én és június 1-jén Szombathelyen.

1 hozzászólás

#1 Borbély K. 2024.03.10.10:07:37

Az epa.oszk.hu-n a két utóbbi év magazinjain nem olvashatók. A korábbiak szerencsére igen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra