Fény, horror, mutimit… 2019 szavai voltak

2019. 12. 31. 1 hozzászólás

Az év szava: fényvillamos, antiszava: horrorkaraván, ifjúsági szava: mutimiteszel, költői szava: Boldogasszony csipkéje. De miért?

Kezdetben volt a fényvillamos, azóta már szinte valamennyi közlekedési eszközünk nevéhez kapcsolódott a fény- előtag: fénytrolibusz, fényvonat, fénybusz, fényhajó, sőt: fény-HÉV… A fényvillamos egyik változata: mézeskalács-villamos. A téli ünnepekre feldíszített járművek örömöt hoznak az emberek szívébe, ezért a fényvillamos szót választottuk az év szavának. Versenyben volt még: klímavédelem, klímatudatosság, teremtésvédelem, országtorta, teremtésvédelem, brexit, drón, e-roller, hibridautó.

Egy elkapott pillanat: fénytroli Zuglóban (Kép: Manyszi)

A horrorkaraván: „vontatót vontató vonató”, azaz egy túlterhelt autószállító, másként: zombiszerelvény. Szakszerűbben: olyan autómentő, amelyen egy személyautó van, valamint további tréler újabb autókkal megrakodva. Látványa is ijesztő, ráadásul balesetveszélyes.

A muti, azaz mutasd meg! a szóbeliségben régóta élő felszólítás, nyelvtani megnevezése: mondatszó. A netnyelvben rövidített formája: mut, továbbfejlesztett változata: mutimiteszel. A szó a bloggervilágból indult, divattá vált, újabb-újabb kifejezések születtek mintájára. Az instagram-közösség szerint a mutimiteszel egy receptoldal neveként indult el hódító útjára 2016-ban. És mivel hashtaggel, azaz keresőcímkével látta el alkotója, keresőszóvá vált és mintaként szolgált számos muti- kezdetű kifejezésnek: #mutimitiszol, #mutimitolvasol, #mutikitszeretsz, #mutimitcsinálsz. Versenyben volt még: HWAPO (hard work always pays off, Hosszú Katinka jelmondata), insta-celeb (celeb az instagramon) spoilerez, tufa (buta, tapló)

A Boldogasszony csipkéje a málna tájnyelvi megnevezése. Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester készítménye, a Boldogasszony csipkéje málnatorta lett 2019-ben Magyarország tortája.  (Összeállította: Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda)

1 hozzászólás

#1 Málnási Ferenc 2020.01.11.21:46:21

Örvendek ennek a gyönyörű magyar szavunknak!
Dunaföldvárra üzenem: gratulálok a málnatortához! Szeretném megkóstolni!
Málnási Ferenc ny. magyartanár Kolozsvárról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra