gépfegyver, géppisztoly

2010. 10. 19.

„Kolontáron nyugalom van, gépfegyveres rendőrök is őrzik a falut – olvasom.”

Néztem a tévécsatornákat, de csak géppisztolyos rendőröket láttam, gépfegyvereseket (géppuskásokat) nem.
Ismereteim szerint a géppuskát már a 19. század utolsó éveiben használták, amelyet (mint akkori egyetlen automatát) gépfegyvernek is neveztek. Ez utóbbi névvel viszont nem illették a sokkal később szerephez jutott géppisztolyt és egyéb automatafegyvert. Legalábbis az utóbbi évekig nem, mostanában viszont már valamiféle jelentésbővülésnek vagyunk tanúi?

A gépfegyver és géppisztoly valóban nem ugyanaz a fegyver. A géppisztoly pisztolylőszert tüzelő, nagy tűzgyorsaságú, kis tömegű, egyes és sorozatlövések leadására alkalmas önműködő kézi lőfegyver, a gépfegyver (másképpen géppuska) önműködő, csak sorozatlövés leadására alkalmas, legfeljebb 20 mm-es puskalőszert tüzelő lőfegyver. (wikipédia)

A Kolontárról szóló hírek forrása egy MTI-hír, melyben még a géppisztoly szó szerepel:

„A Veszprém megyei faluban nyugalom van, géppisztolyos rendőrök őrzik a településre bevezető utakat. A faluban szintén megerősítették a járőrszolgálatot, míg az ajkai zagytározó megsérült gátjain szintén két géppisztollyal felszerelt rendőr posztol – látta az MTI tudósítója.” (http://mti.hu/cikk/2010/10/17/zajlik_a_karfelmeres_devecserben-507395).

Hogy a többi híradás mi alapján használta a gépfegyver szót, azt nem tudjuk megmondani, de elképzelhető, hogy a gépfegyver az automata fegyverek általánosabb megnevezésévé válik.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra