fejezetek elkülönítése

2012. 02. 20.

Próbáltam keresni a fejezetek elkülönítését segítő jelekre, de nem találtam semmit az interneten, talán azért, mert a pontos nevét sem tudom ennek a szerkesztői megoldásnak.

Gyakran találkozom mostanában azzal, hogy a regényekben, különösen, amikor két szemszögből mutatják be az eseményeket, a kezdő írók egy vagy három csillaggal emelik ki a fejezeteket, hogy a váltásra is felhívják a figyelmet. Az első kérdésem tehát arra vonatkozna, hogy mi ennek a leleménynek a neve (ha van egyáltalán)?

A másik kérdésem is ehhez kapcsolódik: milyen írásjeleket vagy egyéb karaktereket lehet még a csillagon kívül alkalmazni?

Mert egy regényben olyat is láttam, hogy az egyes elbeszélői szemszögek váltása előtt két kis képecskét alkalmazott, a szereplőktől függően hol az egyiket, hogy a másikat.

A fejezetek elkülönítését segítő jelekre nem találtam összefoglaló elnevezést. Ezek a jelek lehetnek akár nyelvi jelek is: létezik például olyan megoldás, hogy az író a fejezetcímek egy részét zárójelbe teszi, a másik részét pedig nem. Természetesen csillagok vagy képek is jelezhetik a nézőpontváltást. Az írói szabadság, valamint egy író ötletessége és célja változatos megoldásokat tesz lehetővé.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra