félkövér kiemelés

2012. 09. 13.

Fordítási munkát végzek egy könyvkiadónak, és az a kérés, hogy bizonyos címeket félkövér betűvel emeljek ki. Azt tudom, hogy ha döntött betűt használnék, ahhoz lehetne hozzáírni közvetlenül a toldalékot, ha folyamatosan így írom, de szabályos-e, ha félkövér betűs szóhoz is kötőjel nélkül kapcsolom a toldalékokat?
Tehát „Egri csillagok-hoz” csak a jó ez esetben, vagy mehet az „Egri csillagokhoz” is, ha az „Egri csillag” címet félkövér betűvel kell kiemelnem?

Erre a kérdésre a tipográfiai tanácsadó könyvekben lehet választ találni, illetve az adott kiadónál a szokáshoz igazodni.
A tipográfiai szakkönyvek óva intenek a félkövér kiemelés gyakori használatától, s a maguk gyakorlatában szinte csak a bekezdések első részében fejezetcímként alkalmazzák. Egy-egy példa alapján azt lehet látni, hogy itt nem élnek az eltérő betűtípussal, hanem a toldalékolt alakot végig fettel szedik. Pl. Gyurgyák János a Szerzők és szerkesztők kézikönyve (Osiris, 2005.) 80. oldalán így idéz egy példát: „A hatalom fogalma – mint a vele szoros kapcsolatban lévő ideológiáé – rendkívül fontos a szociológiában.” A hatalom és az ideológiáé van fettel szedve. Ez alapján az Egri csillagokhoz is jó lehet. A kötőjelezést így használjuk a címeknél: „Egri csillagok”-hoz.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra