„Versenyünk névadója, Kossuth Lajos nemcsak kiemelkedő politikus és államférfi, de a magyar retorikatörténet egyik legnagyobb alakja is volt – az idén 24. alkalommal megrendezett szónokverseny ezért viseli az ő nevét. Kossuthot egy generáció választotta el a 19. század magyar kultúrtörténetének egy másik jelentős rétorától, Petőfi Sándortól. Mindkét nagy előd előtt tisztelgünk tehát azzal, hogy az idei Kossuth-szónokverseny témájául a generációk közti különbségeket választottuk”– mondta Pölcz Ádám, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének munkatársa, a Kossuth-szónokverseny főszervezője.

A 16–30 év közötti pályázók egy maximum egyperces, saját gyártású videóval jelentkezhetnek. A videókban többek közt a készpénzhasználat, a lexikális tudás, valamint az otthoni főzés mellett vagy ellen, ugyanakkor a generációk közti hasonlóságokkal és különbségekkel kapcsolatban kell érvelniük. A szónokverseny egy online és két jelenléti fordulóból áll. A szakmai zsűri értékelése alapján a döntőbe jutott versenyzők háromperces, klasszikus szónoklatban és vitahelyzetben egyaránt összemérhetik tudásukat a november 11-én a Nemzeti Színházban megrendezett döntőn.

„A magyar nyelv identitásunk legfontosabb eleme. A Kazinczy Műhely ösztönzésére különböző intézmények és szervezetek fogtak össze a korszerű magyar nyelvstratégiáért, nyelvművelésért – ennek eredménye a megújított Kossuth-szónokverseny. Anyanyelvi programjainkkal valamennyi korosztályt el kívánjuk érni a legkisebb településtől a fővárosig, ezért versenyzőinket is a legkorszerűbb kommunikációs platformok használatára buzdítjuk”–mondta Balázs Géza egyetemi tanár, a verseny egyik zsűritagja, a Kazinczy Műhely alapítója.

A versenyzőknek október 20-ig saját TikTok-csatornájukra kell feltölteniük pályázati anyagukat, a kisvideót ugyanakkor zárt YouTube-link formájában a szervezők által megadott e‑mail-címre is elküldhetik. Fontos, hogy a versenyzők használják a#vitaTok #szóKimondó #aszavakördöge #szónokleszek jelöléseket a TikTokon, valamint jelöljék meg a @kultura.hu csatornát is.

A döntőre 2023. november 11-én szombaton kerül sor Budapesten, a Nemzeti Színházban, ide a videós fordulók legjobbjait hívják majd be. A legeredményesebb szónok 300, míg a második és harmadik helyezett 200 és 100 ezer forintot vihet majd haza, a szervezők azonban emellett több különdíj kiosztását is tervezik. A megadott hashtageket érdemes nyomon követni a TikTokon, a közönség által legígéretesebbnek tartott szónokok számára ugyanis a zsűri közönségdíjat ad majd át. Az idei Kossuth-szónokverseny zsűrijének elnöke Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, fővédnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

A Kossuth-szónokversenyt 1999-ben Adamikné Jászó Anna nyelvész, professzor emerita alapította. A versenyt 2021-től a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, valamint a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport szervezi, a rendezvényt a Nemzeti Színház támogatja. A Kazinczy Műhely 2023-ban megalapította a Magyartanárdíjat, amelyet a magyar nyelv napja alkalmából ugyancsak a Kossuth-szónokverseny döntőjén adnak majd át.

A versenykiírás, a pályázathoz kapcsolódó adatvédelmi tájékoztató és további információk itt találhatók.