A magyar nyelv napja

2023. 11. 12. nincs hozzászólás

Díszünnepség a Nemzeti Színházban

November 13-a a magyar nyelv napja. Előestéjén a Nemzeti Színházban három fontos bejelentésre került sor. Sátoraljaújhely városa fölvette „A magyar nyelv városa” címet, hárman megkapták a frissen alapított Magyartanárdíjat, valamint nyelvstratégiai témában együttműködési megállapodást kötött a Magyarságkutató Intézet és a Petőfi Kulturális Ügynökség. 





10 órakor kezdődött az ünnepség.



Demeter Szilárd átadja az új településnévtáblát Szamosvölgyi Péternek, Sátoraljaújhely polgármesterének



A 2023. évi magyartanárdíjasok: Széplaki Erzsébet (középen), dr. Hauber Károly (balról), dr. Adamik Tamás professzor, aki felesége, Adamikné Jászó Anna nevében vette át a díjat (jobbról). A kép bal szélén Kásler Miklós, jobb szélén: Demeter Szilárd

  

Az ünnepség után elkezdődött a 24. Kárpát-medencei szónokverseny: 21 döntőbe jutott résztvevővel.

 

Összefoglaló a magyar nyelv napi Kossuth-szónokverseny rendezvényről:

„A vita azért van, hogy meghallgassunk egy embert, akinek nem az a véleménye, mint nekünk. És ez a legfontosabb kulcs egyrészt ahhoz, hogy a szólásszabadságot érvényesítsük, másrészt ahhoz, hogy gondolkodjunk. Ha mindig mindenki egyetértene, akkor nem lenne fejlődés” – fogalmazta meg az idei Kossuth-szónokverseny győztese.

Miért hasznos megtanulnunk vitatkozni? Milyen egy jól felépített érvelés? Erről is szó volt a Kossuth vs. Petőfi – Újratöltve címmel rendezett szónokversenyen. A november 11-én a Nemzeti Színházban tartott döntőn 21 fiatal vitatkozott jelenkorunk problémáiról.

Az összeállításból az is kiderül, hogy miként lehet 21. századivá tenni egy szónokversenyt, milyen motivációkkal vág bele egy versenyző a felkeszülésbe és milyen szempontokat vesz figyelembe a zsűri a legjobbak kiválasztásánál.

Összefoglalaló videó: https://youtu.be/TbuAvJMxW5w

További információk:

A Magyartanárdíj 2023. évi kitüntettjeinek bemutatása itt: https://e-nyelvmagazin.hu/2023/11/14/magyartanardijak-2023/

Részletes tudósítás, és a 24. Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny eredményhirdetése itt: https://mnyknt.hu/magyar-nyelv-napja-a-nemzeti-szinhazban/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra