Jelentés a magyar nyelvről, 2007.

2007. 06. 27. nincs hozzászólás

A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Szarvas Gábor Asztaltársaság 2007-ben is megrendezte a Jelentés a magyar nyelvről című programját.


Magyar Tudományos Akadémia, 2007. június 21.


Elsőként Hódi Éva, a vajdasági Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke tartott előadást A magyar nyelv Délvidéken címmel. Az előadó bemutatta a vajdasági magyar nyelvjárásokat, a mai kétnyelvűségi helyzetet. Elmondta, hogy az elmúlt évtizedben 360 település kapta vissza régi nevét; furcsa jelenség viszont, hogy a magyar nyelven kért dokumentációkat szerb helyesírás alapján adják, így például Öreg Csilla „könnyűszerrel” kaphat Ereg Cila néven dokumentumot. Az 1970-es évektől rendezik meg a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat. 1981-ben betiltották a rendezvényt és csak illegálisan lehetett ünnepelni. 1991-től viszont már évente megrendezik. Az egyesület 1993-ban alakult. A magyar nyelvészek részéről kezdetektől fogva részt vesz a szervezésben Szűts László, aki a háború éveiben sem maradt el. Rajta kívül számos nyelvész, Bárczi Gézától Lőrincze Lajoson át Grétsy Lászlóig volt a vendégük. A magyar nyelv kutatása és megmaradása érdekében nagy szükség lenne egy magyar nyelvi intézet vagy iroda létrehozására.


A Jelentés… rendezvény második felében könyvbemutatókra került sor. Szótárirodalmunk újdonságaiból két műről esett részletesen szó. Az Értelmező szótár+-t Eőry Vilma főszerkesztő és Kiss Gábor, a Tinta Kiadó vezetője mutatta be alaposan a szócikkfej+szócikktörzs+szócikkláb alapján. A szótárban 16 ezer szó, 2 ezer nyelvhasználati tanács van. A Magyar Nyelvhasználati Szótár viszont elsősorban ilyen tanácsokat tartalmaz. A szerkesztők, Zimányi Árpád és Balázs Géza szerint 6500 adatot sorakoztatnak föl. Egyúttal ez is új szótártípus, mert magában ötvözi a nyelvművelő, a kiejtési, a helyesírási, a grammatikai, a stilisztikai, a terminológiai stb. ismereteket, s valódi nyelvi példákat tartalmaz.


Az egyéni könyvbemutatók sorát Dömötör Adrienne nyitotta meg, aki hézagpótló nyelvtörténeti könyvét, a Régi magyar nyelvemlékeket mutatta be. Ezt követették a kutatócsoport munkatársainak könyvei: Bódi Zoltán és Veszelszki Ágnes Emotikonok, Zimányi Árpád Nyelvhasználat, nyelvváltozás, Minya Károly Új szavak szótára I. és Balázs Géza Szövegantropológia, valamint Hungaropesszimizmus – hungarootpimizmus című könyve. Végül Buvári Márta a Bárczi Géza Kiejtési Alapítvány egyre gyarapodó könyvsorozatát, Adamikné Jászó Anna pedig Buvári Márta Példa-mutató című nyelvhelyességi kötetét ajánlotta a jelenlévő hallgatóság figyelmébe. A Jelentés… rendezvény záróakkordjaként Nagy Levente ismertette a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda egy évének munkáját. Este 6 órakor az Akadémia előtt a jelenlévők megkoszorúzták Szarvas Gábor mellszobrát. Hódi Sándor pszichológus mondott ünnepi beszédet.


Végül pedig a hagyományos „Szarvas-vacsora” következett, a Szarvas Gábor Asztaltársaság kötetlen programja.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra