meleg

2008. 11. 07.

Helyes-e Önök szerint, hogy a homoszexuálisokat „meleg” néven nevezik? Engem, bevallom, nagyon zavar ez a jelenség, több okból is.
1) Ezt a megnevezést a tények elkenésének érzem.
2) Lévén a homoszexuálisak testhőmérséklete (AIDS, Kaposi-szarkóma végső esetét leszámítva) ugyanúgy 36 fok körüli, mint egyéb embereké, megtévesztő ez a kifejezés. Ha valaki ténylegesen meleg, az nem homoszexuális, hanem nagy valószínűséggel lázas, kapjon priznicet, Kalmopyrint. Aki homoszexuális, azon eme gyógymód nem segít.
3) Ezek után nem merek nyugodtan használni olyan közkeletű magyar kifejezéseket, mint „meleg szeretet” és „meleg barátság”, mert még félreértik; ellopták, megbecstelenítették egy szavunkat.
4) Fokozott fizikai aktivitás, neadjisten láz esetén jómagam is meleg vagyok, ám legkevésbé sem kívánnám, hogy homoszexuálisként kezeljenek. Meleg a kályha, az afrikai éghajlat, a leves és még ezer más dolog, a homoszexuálisakra ez egyáltalán nem jellemző.

A meleg megnevezés a hivatalos homoszexuális mellett olyan köznyelvi kifejezés, amelyet maguk az érintettek is elfogadnak, nem éreznek sértőnek. Nyelvészeti szempontból ezt az eljárást nevezik eufemizmusnak, illetőleg korrekt (nem sértő) nyelvhasználatnak.
Mint nagyon sok más megnevezés esetében, ezt sem kell szó szerint venni, tehát metaforának is tarthatjuk. Az angol köznyelv pl. a gay (vidám) szót vonatkoztatja a homoszexuálisokra.
Mivel egyes szavak jelentése az adott környezetben, szókapcsolatban értelmezhető, a meleg szó ilyen jelentésének nem lenne szabad befolyásolnia a meleg szeretet, meleg barátság kifejezések hagyományos használatát.
De mivel a nyelv jelenségeit, szavait mindenki a saját nézőpontjából vizsgálja, kinek-kinek szíve-joga egyéni nyelvi ízlésének megfelelően értékelni a szóhasználatot, így ezt a kérdést is. Ennek megfelelően az Ön véleményét, érzéseit is el kell fogadni és tiszteletben kell tartani.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra