„A beszélt nyelvek fele eltűnik”

2007. 10. 02. nincs hozzászólás

„A beszélt nyelvek fele eltűnik” címmel jelent meg egy írás a Népszabadságban. Amerikai nyelvészek öt területet, úgynevezett „forró pontot” jelöltek meg a Földön, ahol a kis nyelveket leginkább fenyegeti a kihalás.

„A beszélt nyelvek fele eltűnik” címmel jelent meg egy írás a Népszabadságban. Amerikai nyelvészek öt területet, úgynevezett „forró pontot” jelöltek meg a Földön, ahol a kis nyelveket leginkább fenyegeti a kihalás. Ezek: Kelet-Szibéria, Észak-Ausztrália, Dél-Amerika középső területe, Oklahoma az Egyesült Államokban, valamint az Egyesült Államok és Kanada nyugati határvidéke. Azt elmúlt 500 évben felére csökkent a nyelvek száma. A most használt mintegy hétezer nyelvnek akár a fele is kihalhat az évszázad végére. David Harrison nyelvész szerint: „A nyelvek jelenlegi kihalási üteme felülmúlja a fajok eltűnését”. Az írás szerint a kis finnugor népek nyelvét rövid időn belül fenyegeti a kihalás veszélye, ám a magyar nyelv semmiképpen sincs közöttük. Bár a megkérdezett Pusztay János professzor kedvezőtlen jeleket is lát: „a természettudományok jelentős részén nincs értéke a magyar közlésnek, ezért nem is születnek ilyen publikációk. Ez viszont azzal jár, hogy az oktatók nem magyarítják szakterületük legújabb szakkifejezéseit, hanem, az angol megfelelőt használják diákjaiknak. Egyre nagyobb szükség lenne egy újabb nyelvújító mozgalomra. Azt pedig egyenesen nyugtalanítónak tartja, hogy – egy felmérése szerint – hallgatóinak 5-10 százaléka szerint elképzelhető az angol nyelv hivatalos államnyelvvé válása.”



Az UNESCO által évről-évre felröppentett híradások, előrejelzések eredményeként ma már van nyelvek napja (szeptember 26.), anyanyelvek napja (február 21.), volt nyelvek európai éve (2001), és 2008-at az ENSZ a nyelvek nemzetközi évévé nyilvánította. (Népszabadság és Manyszi információk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra