nyári kert vs. nyárikert

2008. 08. 04.

Szerintem a nyárikert összetételre érvényes a szabályzat 107. pontjának b) alpontja, mivel itt jelentésváltozással van dolgunk. Szerintem a nyár folyamán minden kert nyári kert, mint Kosztolányinál: Künn a sárgára pörkölt nyári kertben. Ezzel szemben nem minden nyári kert nyárikert, sõt valójában egyetlen nyári kert sem nyárikert, mert a nyárikert tudtommal a magyarországi magyarban nem is létezik, lévén -mint azt már írtam- a román gradina de vara tükörfordítása. A nyárikert ugyanis -akárcsak a sörkert- egy kerthelyiségfajta, vendéglátóipari egységek (ital)fogyasztásra berendezett szabadtéri, udvarszerû helyisége, mely egyébként tavasztól õszig mûködik. Tehát szerintem a nyárikert minõségjelzõs kapcsolat tagjainak együttes jelentése más -ha nem is olyan mértékben, mint a télikert esetében-, mint az elõtag és az utótag jelentésének összege, és ezért egybeírandó.
Amúgy nálam a Google a nyári kert különírt változatra nem 794 000, hanem 238 találatot jelez, melyek közül azonban korántsem vonatkozik mindegyik a kerthelyiségre, egyes találatok pedig ismétlõdnek.
Különben az egybeírt forma nemcsak Balázs Imre Józsefnél, hanem pl. Bálint Tibor Zokogó majom címû regényében is elõfordul: „… csüggedten gondolt a nyárikert havas verandáira, az egymásra rakott székekre meg a kókadt lampionokra.”

A nyári kert minőségjelzős szerkezet, ezért az alkotó két szót — a magyar helyesírásra leginkább jellemző módon — különírjuk. Szintén tipikus jellemzője a magyar nyelvnek, hogy egy szószerkezet több jelentésben is előfordul. Nyári kerten például érthetünk bármilyen kertet nyári időszakban, vagy akár egy olyan kertet, amely része egy vendéglátó-ipari egységnek, és amelyet leginkább nyári (vagy ahhoz hasonló) időben veszünk igénybe. (Bár erre megfelelőbb és elterjedtebb a [nyári] kerthelyiség megnevezés.) Ezen jelentések között nincs olyan mértékű eltérés, hogy az indokolná az egybeírást.

Nyelvi gyorsszolgálatunk lényege a segítségnyújtás, nem vitafórum. Ha Ön ki szeretné fejteni véleményét ezzel a témával kapcsolatban, forduljon a különböző — ebben illetékes — nyelvészeti szervekhez, bizottságokhoz, fórumokhoz.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra